Boluri tibetane si efectul lor asupra noastra
Boluri tibetane și efectul lor asupra noastră
Despre boluri
Bolurile tibetane sunt prezente in cultura asiatica de mii de ani si au fost folosite in tot acest timp ca si instrumente adiacente in tehnicile de meditatie budiste si nu numai dar si in cadrul unor sedinte de vindecare. Utilizarea acestora precum si tehnicile in care sunt utilizate au fost asociate cu religia budista insa prezenta lor a fost datata ca fiind de dinainte ca budismul sa fie recunoscut ca si religie insa nu acest lucru este important.
Bolurile tibetane sunt boluri care produc vibratii si sunete atunci cand sunt lovite sau atinse cu un bat de lemn, o paleta sau un ciocan iar asta le face sa fie foarte des intalnite in saloanele de masaj, centrele de meditatie, salile de yoga dar pot la fel de usor sa fie prezente in locuinta fiecaruia. Variatia sunetului si vibratiile pe care le produc pot fi determinate si de frecventa loviturilor sau atingerilor dintre bol si bat sau paleta dar si de puterea cu care sunt lovite sau atinse. Unicitatea acestor boluri mai este data si de locul in care sunt folosite cat si de materialele din care sunt confectionate putand fi vorba despre boluri tibetane realizate dintr-un aliaj in care putem gasi fier, bronz, cupru, aur, argint sau cristale.
Exista mai multe tipuri de boluri tibetane insa conform mai multor analisti acestea pot fi grupate in:
- Boluri Thadobati cu pereti inalti, fundul plat si margini drepte;
- Boluri Jambati cu pereti curbati, fundul plat si margini rotunjite spre interior;
- Boluri Ultabati de dimensiuni mai mari (cca 17 – 20 cm) si o forma similara cu Jambati;
- Boluri Naga cu o forma asemanatoare cu a unui potir, cu un fund rotunjit si o baza;
- Boluri Mani a caror pereti sunt inclinati spre interior, fund plat si pereti grosi;
- Boluri Lingam sunt adanci cu fundul drept dar cu o proeminenta in interior;
- Boluri Manipuri sunt de dimensiuni mici spre medii, putin adanci si cu margini inclinate;
- Boluri Remuna cu pereti foarte subtiri fiind destul de asemanatori cu Thadobati.
In ultimele decenii pe langa clasicele boluri tibetane in cultura occidental au devenit foarte populare si bolurile din cristal iar cel mai folosit pentru realizarea acestor boluri este cuartul insa adeptii culturilor orientale sunt reticenti cand vine vorba despre folosirea acestora de si pot fi foarte eficiente in sedintele de terapie si meditatie.
Despre efecte
Utilizarea acestor boluri este cu precadere in ceea ce se numeste terapia cu sunet sau in sedintele de meditatie si cele de yoga insa fiecare sunet produs de unul dintre aceste boluri poate sa aiba un efect asupra corpului uman. Datorita formei diferite si compozitiei diferite si sunetul produs va fi diferit si la fel si vibratia produsa in momentul atingerii sau ciocnirii iar toate acestea pot sa aiba efecte asupra sistemului nervos dar si asupra celui muscular. O teorie foarte populara explica efectele utilizarii acestor boluri foarte simplu: corpul nostru are in compozitie o cantitate mare de apa, iar vibratiile indifferent daca sunt produse de sunete sau altceva au un impact asupra starii apei. La fel se intampla si la nivelul celular al organismului prin utilizarea bolurilor tibetane iar asta indifferent daca este vorba despre plamani, piele, sange, muschi, creier sau sistemul osos.
In cadrul sedintelor de terapie s-a putut remarca folosirea bolurilor pentru reducerea tensiunilor din muschi sau articulatii si astfel la o refacere mult mai rapida dupa o perioada solicitanta sau de efort sustinut. Pe langa durerile musculare putem sa vedem efecte si asupra sistemului nervos si diminuarea sau tratarea durerilor de cap sau a celor de coloana si de asemenea imbunatatirea sistemului circulator. In completare, la latura fizica a efectelor produse de utilizarea acestor boluri mai avem tratarea unor afectiuni cauzate de sciatica, migrene, sincronizarea functionarii organelor interne, eliminarea substantelor nocive din organism sau o mai buna rezistenta la stres si efort. Pentru efecte sporite la nivel fizic se poate opta pentru combinarea unei sedinte de sunet-terapie cu sedinte de masaj sau aromaterapie insa sunt si medici care combina aceste terapii cu tratamentul medicamentos pentru tratarea unor afectiuni.
Nivelul fizic este doar unul dintre cele 3 la care se pot manifesta efecte ale utilizarii bolurilor tibetane si putem discuta si despre nivelul emotional unde relaxarea psihica, mentala sau emotionala poate fi un lucru de dorit de foarte multa lume. Pe langa aceasta se poate observa si sporirea capacitatii de concentrare, clarificarea si intelegerea emotiilor interioare si exprimarea acestora, descoperirea potentialului sau obtinerea unei stari de spirit optimiste si relaxate.
Pentru latura subconstienta impactul terapiilor se poate observa in dezvoltarea stimei de sine, capacitatea de relaxare si de gestionare a situatiilor tensionate si deconectarea completa chiar si fara meditatie atunci cand simtiti nevoia. Asocierea sunetului cu o stare de relaxare poate ajuta mintea sa vada lucrurile intr-o lumina mai buna, sa previna atacurile de panica si in acelasi timp dezvolte creativitatea si sa sprijine imaginatia.
Indiferent daca sunteti in cautarea solutionarii unor probleme cu somnul, probleme medicale, emotionale sau pur si simplu vreti sa meditati si sa experimentati ceva diferit, aceste boluri tibetane confirma din ce in ce mai mult efectele positive pe care le pot avea. Sunetul produs de ele si vibratia pe care o au par sa fie o scurtatura spre dezvoltarea sistemului propriu de aparare importiva factorilor nocivi dar si de activare a organismului spre a remedia unele deficiente.
Recenzii clienti