Calea catre iluminare: intelegand budismul si invataturile lui Gautama Siddhartha
Calea catre iluminare: intelegând budismul si invataturile lui Gautama Siddhartha
Budismul este o religie si o filozofie orientala care se concentreaza pe ideea de "eliberare" sau "iluminare" prin intelegerea adevarurilor fundamentale ale existentei umane si prin practica meditatiei si a eticii practicata in multe tari din Asia, cum ar fi: India, Sri Lanka, China, Japonia, Coreea, Tibet, Vietnam si Myanmar. A fost raspândit in aceasta zona prin calatorii si misiuni ale monahilor budisti si prin schimburi culturale.
La ora actuala, budismul este practicat si in alte parti ale lumii, cum ar fi America de Nord, Europa si Australia, in special printre comunitatile imigrante din Asia si printre cei care sunt atrasi de invataturile sale spirituale.
Budismul s-a construit pe baza invataturilor lui Gautama Siddhartha, care a devenit extreme de cunoscut sub numele de Buddha sau "Iluminatul". El a trait in India in secolul al VI-lea i.e.n si a predat oamenilor o cale spre iluminare prin intelegerea adevarurilor fundamentale ale existentei si prin practica meditatiei si a eticii, care include evitarea raului si cultivarea binelui, precum si cultivarea atentiei si a constientei prin meditatie.
Gautama Siddhartha a fost fiul unui rege din nordul Indiei si a trait o viata plina de lux, la acea vreme, pâna la vârsta de 29 de ani, când printul a decis sa paraseasca palatal, urmându-si dorinta de cunoastere si descoperire, devenind intr-un final un cautator spiritual.
Dupa sase ani de studiu si practici ascetice intense, sub diferiti invatatori spirituali, el a constientizat faptul ca niciunul dintre ei nu i-au putut oferi raspunsurile pe care acesta le cauta si a decis sa continue calatoria sa spirituala prin meditatie si introspectie. Conform traditiei budiste, dupa sase ani de practici ascetice intense, Siddhartha Gautama, omul care avea sa devina cunoscut ca Buddha, s-a asezat sub un copac Bodhi(un copac al intelepciunii) pentru a medita. A meditat timp de 49 de zile si in timpul acesta a atins iluminarea. Apoi a petrecut restul vietii sale invatând pe altii calea catre iluminare
Dupa aceasta, el a predicat despre calea spre iluminare, care include intelegerea a patru adevaruri fundamentale: suferinta exista, suferinta are o cauza, este posibil sa se puna capat suferintei si exista o cale care duce la incetarea suferintei. El a predicat si despre cele opt pasi catre iluminare, care includeau etica, meditatia si intelegerea adevarurilor fundamentale ale existentei.
Dupa iluminarea sa, Buddha a inceput sa-i invete si pe altii calea spre iluminare, pe care a numit-o "Calea optupla". Calea optupla este un set de linii directoare pentru a trai viata intr-un mod care sa duca la sfârsitul suferintei si la atingerea iluminarii.
Calea optupla include:
• Intelegerea corecta - intelegerea celor Patru Adevaruri Nobile si a naturii impermanentei si a suferintei.
• Intentia corecta - a avea o dorinta sincera de a pune capat suferintei si de a obtine iluminarea.
• Vorbirea corecta - a vorbi cu sinceritate, amabilitate si in mod constructiv.
• Actiunea corecta - a actiona in mod etic si fara a face rau.
• Trai corect - câstigarea unui trai intr-un mod etic si nepericulos.
• Efort corect - a face un efort consecvent pentru a se imbunatati pe sine.
• Atentie corecta - a fi constient de propriile gânduri, sentimente si actiuni.
• Concentrare corecta - dezvoltarea capacitatii de concentrare a mintii prin meditatie.
Urmând aceasta cale si intelegând acesti pasi, se poate ajunge la iluminare, scopul suprem in budism. Aceasta cale nu este un eveniment care se intâmpla o singura data, ci este o practica pe parcursul intregii vieti pentru a se dezvolta pe sine si a intelege natura existentei.
Buddha a avut un numar mare de discipoli si a fondat comunitati monahale care au raspândit invataturile sale in majoritatea teritoriilor din India si in alte tari din Asia. Invataturile sale au dus la formarea Buddhismului ca religie sau filosofie spirituala. Buddha a trait si a predicat pâna la vârsta de 80 de ani si a murit prin "mahaparinirvana", care inseamna ca a atins iluminarea finala si a depasit ciclul de nastere si moarte.
Aceasta filosofie are o istorie lunga si complexa, si au existat diferite si numeroase interpretari ale invataturilor sale de-a lungul timpului.
In prezent, exista mai multe ramuri sau scoli in budism, cum ar fi Theravada, Mahayana si Vajrayana, care au dezvoltat interpretari diferite ale invataturilor originale ale lui Buddha.
Budismul promoveaza si respectul fata de sine si fata de ceilalti, compasiunea si bunatatea, precum si intelegerea adevarurilor fundamentale ale existentei. Prin practicarea meditatiei si a eticii, budismul ofera o cale spre iluminare sau eliberare, care poate ajuta la reducerea suferintei si la atingerea unui sentiment de pace si fericire interioara.
Conform invataturilor sale Buddha a identificat patru adevaruri fundamentale despre suferinta:
Suferinta exista - Buddha a sustinut ca toata existenta umana este marcata de suferinta, indiferent de cât de buna sau de fericita ar parea viata. Aceasta poate fi fizica sau emotionala si poate fi cauzata de pierderi, boala, durere sau dezamagire.
Suferinta are o cauza - Buddha a sustinut ca suferinta are o cauza specifica, care este dorinta nejustificata si atasamentul fata de lucrurile materiale sau relatii. El a sustinut ca dorinta nejustificata si atasamentul neconduc la implinire, ci doar la mai multa suferinta.
Suferinta poate fi incheiata - Buddha a sustinut ca exista o cale prin care oamenii pot incheia suferinta si ajunge la starea de iluminare sau Nirvana. Aceasta se realizeaza prin intelegerea adevarurilor fundamentale ale existentei si prin practica meditatiei si a eticii.
Exista o cale care duce la incheierea suferintei - Buddha a identificat o cale sau "Noble Eightfold Path" care poate fi urmata pentru a ajunge la iluminare. Aceasta include: cunostinta corecta, intentia corecta, vorbirea corecta, actiunea corecta, modul de viata corect, efortul corect, atentia corecta si concentrarea corecta.
O idee importanta a budismului este ca prin practicarea acestor principii, oamenii pot intelege adevarurile fundamentale ale existentei si pot ajunge la starea de iluminare sau Nirvana, care este libertatea de suferinta.
Exista mai multe scoli sau traditii in budism, dar cele mai cunoscute sunt Theravada si Mahayana.
Theravada este o scoala sau traditie budista care se concentreaza pe calea individuala a iluminarii. Aceasta se bazeaza pe invataturile canonice ale budismului, cum ar fi Pali Canon, care cuprinde discursurile si invataturile originale ale lui Buddha. Practicantii Theravada cred ca fiecare persoana trebuie sa-si atinga singura iluminarea si sa devina un "Arhat" sau "Iluminat perfect".
Mahayana, pe de alta parte, se concentreaza pe calea iluminarii pentru a ajuta si altii. Aceasta se bazeaza pe un set mai larg de scrieri budiste, cum ar fi sutrele Mahayana, care contin invataturi suplimentare sau diferite fata de cele din canonul Pali. Practicantii Mahayana cred ca este posibil sa devii un "Bodhisattva" sau "Iluminat care ajuta altii" si sa-si consacre viata pentru a ajuta altii sa ajunga la iluminare.
Vajrayana sau Tantra Budism este o traditie sau scoala care se concentreaza pe utilizarea ritualurilor si a meditatiilor specifice pentru a accelera procesul de iluminare. Aceasta se bazeaza pe invataturi suplimentare sau diferite fata de cele din canonul Pali sau Mahayana sutre. Aceasta traditie a fost dezvoltata in principal in Tibet, Bhutan, Nepal, India si Mongolia.
Vajrayana promoveaza ideea ca prin utilizarea unor metode specifice cum ar fi tantra si mantra, oamenii pot ajunge la iluminare mult mai rapid decât prin metodele traditionale de meditatie si etica. Practicile Vajrayana pot include ritualuri complexe si meditatii care implica utilizarea de simboluri si iconografie specifice, cum ar fi yantra si mandala. Vajrayana este considerata o cale mai avansata si mai rapida spre iluminare, si este adesea practicata de catre cei care au deja o baza solida in practicile Theravada sau Mahayana.
In general cele doua mari traditii Theravada si Mahayana au abordari diferite in ceea ce priveste iluminarea, Mahayana promovând iluminarea colectiva si ajutarea celorlalti in a ajunge la iluminare, in timp ce Theravada promoveaza iluminarea individuala si dezvoltarea personala. Vajrayana, pe de alta parte, se concentreaza pe metode mai accelerate pentru a ajunge la iluminare.
Recenzii clienti
Nicio recenzie gasita. Fii primul care scrie!