Cand pantofii ti se potrivesc - Osho, carte
Descriere
Cartea scoate în evidența înțelesul adânc al câtorva parabole taoiste celebre însă dacă doriți să folosiți la maxim cartea, înainte de a citi ce spune Osho, făceți-vă un pic de timp și urmăriți să găsiți propria explicație asupra parabolelor prezentate.
Osho reușește și în această carte să prezinte învățăturile orientale (în acest caz, pe cele ale lui Chuang Tzu) într-un mod accesibil minții occidentale. Pe măsură ce crește capacitatea noastră de a înțelege condiționările minții nostre, crește și capacitatea nostră de a transcende mintea.
Iata si cateva fragmente din carte:
Chuang Tsu este o înflorire dintre cele mai rare, mai rară și decât un Buddha sau un Iisus. Fiindcă Buddha și Iisus pun accentul pe efort, iar Chuang Tse pe ușurință. Multe se pot realiza cu efort, dar și mai multe cu ușurință. Multe se pot face cu voință, dar și mai multe abandonând voința. Iar tot ceea ce obții prin voință va rămâne mereu o povară pentru tine; se va crea un conflict permanent, o tensiune interioară, lucrul obținut putând fi pierdut în orice moment. Trebuie să îl menții continuu – iar menținerea lui consumă energie, menținerea lui va sfârși prin a te irosi. Doar acel lucru la care ajungi cu ușurință nu va fi nicicând o povară pentru tine și doar ceea ce nu e o povară poate fi veșnic. Numai ceea ce nu e câtuși de puțin împotriva firii poate rămâne cu tine pururea. Chuang Tsu spune că la real, la divin, la existențial poți ajunge dacă te pierzi cu totul în el. Chiar și efortul de a ajunge la el devine o piedică – și atunci nu te mai poți pierde. Chiar și efortul pe care-l faci ca să te pierzi constituie un obstacol. Cum ai putea face un efort ca să te pierzi? Toate eforturile se nasc din ego, iar prin efort, egoul e consolidat. Egoul reprezintă boala. De aceea trebuie să renunți la orice efort, nu e nimic de făcut; trebuie să te pierzi cu totul în existențial. Trebuie să devii din nou asemenea unui copil mic, abia născut, care nu știe ce e bine, nu știe ce e rău, nu cunoaște niciun fel de distincții. Odată ce au apărut distincțiile, odată ce știi că așa e bine și invers e rău, te-ai îmbolnăvit deja și ești departe de realitate.
Când îți e ușor, atunci e bine. Începe bine și-ți va fi ușor.
Și acesta este criteriul: dacă, atunci când faci ceva, simți că ți-e ușor, atunci e bine. Dacă îți e incomod în orice fel, atunci ceva nu e bine. Dacă ești încordat înseamnă că viața ta nu curge cu ușurință. Când nu poți să dormi, nu poți să te relaxezi, nu poți să te detașezi înseamnă că viața ta nu e ușoară – înseamnă că urmărești lucruri dificile, imposibile. Schimbă-ți stilul de viață, căci te afli pe un drum greșit. Începe bine și-ți va fi mereu ușor, începe bine și vei fi mereu odihnit – acesta este criteriul. Privește întotdeauna la ce se întâmplă în tine atunci când faci ceva: dacă ai un sentiment de pace, de odihnă, dacă te simți bine în pielea ta, relaxat, atunci e bine. Acesta și numai acesta este criteriul. Ce e bine pentru tine ar putea să nu fie bine pentru altcineva, ține minte și asta. Fiindcă s-ar putea ca ce e ușor pentru tine să nu fie ușor pentru altcineva – pentru el altceva poate să fie ușor. Deci nu are cum să existe o lege universală în această privință. Fiecare individ trebuie să afle singur ce anume e ușor pentru el. Nu asculta la ce spune lumea, fiindcă există oameni care ar vrea să-ți impună legile lor. Acești oameni sunt dușmani, sunt criminali.
Niciun om care a înțeles viața n-ar vrea să-ți impună ceva. El nu va face decât să te ajute să trăiești cu ușurință, astfel încât tu să poți afla singur ce ți se potrivește.
Rețineți lucrul acesta: atunci când copilul e fericit, nu creați niciodată în mintea lui asocierea cu ceva rău, altminteri adânc în mintea lui se va înrădăcina ideea că fericirea e un lucru rău.
Credeți că vă aflați aici datorită societății; credeți că vă aflați aici datorită moralității și aiurelii care ține de ea; credeți că vă aflați aici datorită Bibliei, Coranului, Gitei. Nu! Natura există în absența oricăror legi. Ea își are legile ei intrinsece, dar nu e vorba despre legi aprobate de oameni. Ele n-au nevoie de aprobarea voastră; există dintotdeauna, iar viața le urmează mereu. Dacă nu intervii în niciun fel, vei ajunge la destinație imediat; dacă intervii în bunul mers al vieții, atunci dai de necaz. Așa că atunci când te afli în suferință, în necaz, să știi că te-ai opus legilor naturii. Până când nu încetezi să te mai opui, nu e nimic de făcut. La asta se rezumă întreg mesajul lui Chuang Tsu: nu te opune naturii. Permite-i să se desfășoare, urmeaz-o, încrede-te în ea. Din ea ai venit, ea îți e mamă, ea e izvorul; iar într-o zi te vei întoarce la ea – ea e destinația ultimă. Și-atunci de ce, între acestea două – venirea și plecarea ta – să i te opui, de ce să lupți?
El însă era fericit și a rămas sincer față de tao al său, față de natura sa interioară. Și a zis: „Altă cale nu e posibilă. Dacă suferiți, suferiți din cauza așteptărilor voastre, nu din cauza mea.” Ești aici ca să te împlinești pe tine însuți, ceilalți sunt aici ca să se împlinească pe ei înșiși. Dacă așteaptă ceva de la tine, e problema lor; vor suferi, dar tu n-ai de ce să devii fals pentru ei. Fii sincer față de natura ta interioară și ajută-i pe ceilalți să fie sinceri față de natura lor. Asta numesc eu un om religios. Un om religios e acela care e sincer față de natura lui lăuntrică și îi ajută pe ceilalți să fie sinceri față de propria lor natură. Te afli aici ca să-ți împlinești destinul, iar ceilalți sunt aici ca să și-l împlinească pe-al lor. Nu aștepta nimic din partea lor, altminteri îi vei determina să facă lucruri de ochii lumii, îi vei transforma în mincinoși. Nu aștepta nimic de la nimeni și nici nu împlini tu așteptările pe care le au ceilalți față de tine.
E anevoios, dar asta înseamnă sannyas, la asta se referă el. Nu hrăni așteptările nimănui cu privire la tine. Nu le da celorlalți câtuși de puțin de înțeles că ai fi dispus să le împlinești așteptările. Oricât de mult ai avea de suferit din această cauză, fii gata să suferi, dar nu le permite celorlalți să aibă așteptări în ceea ce te privește. În caz contrar, lumea te va închide în ea și așa apare întemnițarea.
Grad dificultate: Pentru toată lumea
Format: 13 x 20 cm
Data primei apariții: mai 2011
Traducător: Carmen Ștefania Neacșu
ISBN: 978-973-8471-90-0
Pagini: 263
Editor: Editura Mix
Ofertant: Editura Mix
Titlul original: When the Shoe Fits
Specificatii
- Osho
- Osho
- EDITURA MIX
- Carte
- 1 bucata
Review-uri
Nicio recenzie gasita. Fii primul care scrie!
Cuprins carte
Cuprins
1. Când pantofii ți se potrivesc
2. Turnul spiritului
3. Fuga de umbră
4. Cocoșul de luptă
5. Muntele maimuțelor
6. Simfonie pentru o pasăre de mare
7. Puhoaiele de toamnă
8. Țestoasa
9. Ducele Huan și rotarul
10. Omul se naște în tao