Ce trebuie sa avem pe masa la trecerea dintre anii chinezesti

Ce trebuie sa avem pe masa la trecerea dintre anii chinezesti

Ce trebuie sa avem pe masa la trecerea dintre anii chinezesti

Trecerea dintre ani este un eveniment important pentru toata lumea indiferent de pozitionarea pe globul pamantesc, indiferent daca face parte din cultura orientala sau cea occidentala si indiferent daca aleg sa marcheze acest eveniment cu mare fast. Exista insa numeroase similaritati intre cele doua culturi legate de cum acest moment trebuie organizat si de cum oamenii trebuie sa se comporte, sa se organizeze sau ce sa manance in noapte dintre ani. Pentru cultura occidentala si pentru traditiile din tara noastra lucrurile sunt simple si deja arhicunoscute prin prezenta pestelui pe masa, a strugurilor, prin prezenta focului de artificii dar si banilor in buzunare.
 
Trecerea in noul an chinezesc se aseamana in anumite puncte cu trecerea in noul an occidental si daca pentru noi este foarte importanta masa la fel este si pentru cei care au imbratisat aceasta cultura. In jurul mesei se aduna toata familia si toate rudele si asta poate fi un prim motiv de bucurie si de petrecere insa in egala masura trebuie sa fie valorificate, apreciate si onorate acele simboluri si zeitati care au legatura cu bunastarea casei si cu prosperitatea. Daca pentru noi conteaza sa purtam ceva rosu pentru anul nou chinezesc aceasta culoare trebuie sa domine amenajarea mesei de sarbatori. Aceasta culoare a prosperitatii trebuie sa fie prezenta atat in ceea ce tine de fata de masa, farfuriile dar servetele, lumanari sau obiecte decorative de hartie.

Ce trebuie sa avem pe masa la trecerea dintre anii chinezestiMancarea asezata pe masa de sarbatori este urmatorul element de analizat iar galustile chinezesti trebuie sa fie obligatoriu asezate pe masa pentru a atrage si in acelasi timp pentru a simboliza bunastarea. Pentru a atrage norocul in unele familii se aseaza o moneda in una dintre galuste iar persoana care va musca din galusca si va gasi moneda va fi considerata ca fiind norocoasa in anul care va veni. Numarul galustelor asezate pe masa depinde de numarul de invitati insa pentru anumite familii acestea nu trebuie sa fie mai putine de 6, cifra pe care o considera ca aducatoare de noroc.
Pentru o viata lunga in care norocul si bunastarea sa fie prezente trebuie sa aveti pregatiti si taitei indiferent daca sunt facuti dupa o reteta traditionala sau sunt cumparati din comert, acestia reprezinta longevitate si din cauza aceasta nu trebuie rupti in bucati mici ci trebuie lasati intregi. Cum ziceam la inceput de anumite asemanari si la trecerea dintre anii chinezesti se recomanda a avea pe masa peste, insa trebuie sa fie un peste intreg, nu taiat in bucatai sau numai trunci. In cultura asiatica orice cuvant, fie el si unul care suna asemanator cu noroc este aducator de noroc si asta se intampla si in cazul pestelui. Numele sau este considerat a fi aducator de abundenta, de surplus, de noroc si prezenta sa va influenta zeitatile sa aduca aceste lucruri in casa voastra.

Mugurii de bambus, morcovii sau ciupercile sunt alte elemente importante cand vine vorba despre bucataria chinezeasca iar prezenta lor pe masa de sarbatori este asociata cu prosperitate si cu posibilitatea de a va dezvolta dorintele spre realitate intr-un mod foarte rapid. In centrul mesei daca la noi se afla un aranjament florar pentru anul nou chinezesc in centrul mesei trebuie sa fie puse portocale sau mandarine. Aceste fructe sunt asimilate cu aurul si bogatia si pe langa fructele propriu-zise puteti avea si un ghiveci mici cu un portocal sau un mandarin proaspat rasarit.
Exista si o prima diferenta intre stilul nostru culinar si cel chinezesc iar asta pentru ca la noi in majoritatea zonelor nu se recomanda ca pe masa de sarbatori pentru trecerea dintre ani sa avem pui pentru ca acesta te poate face sa dai inapoi. Pentru chinezi prezenta unui pui gatit intreg, cu cap si gheare inseamna bucurie si unire in familie pentru tot anul care va venii. Porcul este popular in multe parti din china iar burta de port gatita inabusita sau sub presiune, cu un sos traditional si garnitura alaturi este un semn al vietii prospere si a unei vieti binecuvantata cu putere si abundenta.

Ce trebuie sa avem pe masa la trecerea dintre anii chinezesti 2Dupa atatea feluri de mancare trebuie sa existe si un desert pe masura, intrucat nu se poate avea o petrecere fara ceva dulce si se poate incepe cu galuste sau bile dulci din orez si care simbolizeaza unitatea. Popularitatea acestora nu este insa doar in noapte dintre anii chinezesti ci sunt consumate de regula in toata perioada dintre anul nou chinezesc si inceperea sarbatorilor de primavara. Chiar daca in unele regiuni din est, rulourile de primavara sunt pregatite si consumate in cadrul sarbatorilor dedicate acestui anotimp, exista regiuni in care aceste rulorui sunt prezente pe masa de anul nou. Umplutura din aceste rulouri poate fi cu carne sau legume insa de multe ori acestea sunt umplute cu ceva dulce pentru a fi savurate ca si desert iar culoarea lor aurie este asociata cu bogatia.
 
Tortul este un desert important indiferent de cultura in care este pregatit iar masa dintre anii chinezesti poate avea ca si piesa centrala pe langa mandarine si portocale si un tort din orez al carui nume este asociat cu succesul. Dezvoltarea personala si profesionala se considera ca fiind un beneficiu pe care acest tort il aduce intrucat numele sau suna ca a ajunge mai sus si mai sus in fiecare an iar ca si ingredinete acesta are orez, zahar, castane si frunze de lotus.
Durata sarbatorilor nu este legata strict doar de noaptea dintre ani iar pentru multe zone aceasta sarbatoare este legata de mai multe zile, unele inainte si altele dupa in care tipurile de mancare se rotesc sau in care traditiile trebuie respectate. Este interesant insa ca pentru fiecare tip de mancare de masa exista si anumite urari care se fac astfel incat acestea sa aduca acele beneficii pe care le reprezinta. Nu trebuie asadar sa vi se para ciudat daca veti auzi si urari precum: ,,sa ai tot timpul mai mult decat iti trebuie” atunci cand se serveste pestele, ,, reuniune fericita” pentru galustele dulci din orez sau ,,sa fi mai mare si mai mare in fiecare an” pentru tortul de orez.

Comentarii

Recenzii clienti

iti place acest articol?
Scrie un comentariu
Scrie o recenzie

Nicio recenzie gasita. Fii primul care scrie!

Scrie o recenzie