Cum s-au format cristalele?
Cum s-au format cristalele?
Cristalele sunt acele corpuri solide care au o formă geometrică regulată și care s-au format de-a lungul mileniilor de evoluție a planetei Pământ. Pe măsură ce planeta noastră a evoluat și s-a schimbat, cristalele s-au metamorfozat continuu. Se poate spune că vorbim despre cristale ca fiind ADN-ul Terrei sau amprenta chimică a modului în care această planetă a evoluat.
Din acest motiv cristalele pot fi privite ca fiind depozite în miniatură privind arhivele modului în care planeta noastră a evoluat în milioanele de ani de evoluție. Tocmai din acest motiv cristalele sunt încărcate cu întreaga energie a forțelor extrem de puternice care au modelat planeta Pământ și implicit cristalele.
Formarea cristalelor naturale
Formarea cristalelor s-a realizat fie prin supunerea rocilor la presiuni enorme în urma diferitelor procese la care a fost expusă planeta noastră, fie în cavități subterane aflate la adâncimi foarte mari, fie prin depunerea picătură cu picătură a anumitor substanțe. Există inclusiv cristale care s-au format prin depunerea strat cu strat a diferitelor tipuri de roci sau materiale.
Cristalele sunt formate prin gruparea moleculelor pentru a se stabiliza în momentul în care lichidul începe să se răcească și să se întărească. Procesul acesta se numește cristalizare și se întâmplă atunci când magma se întărește sau când apa se evaporă dintr-un amestec natural. Multe cristale încep de la dimensiuni mici, dar pe măsură ce mai mulți atomi care se unesc și creează un model uniform și repetitiv, cristalele cresc.
Cristalele pot fi regăsite într-o foarte mare varietate de forme și culori, fiecare având un mod unic de a arăta și de a emana energie. Unele dintre acestea sunt strălucitoare, altele sunt moi și mătăsoase, în vreme ce altele sunt dure sau sclipitoare. De milioane de ani cristalele s-au format din pământ și atunci când intri în contact cu aceste pietre prețioase și semi-prețioase alegi să te deschizi la vibrațiile înalte pe care aceste cristale le pot aduce în viața noastră.
Mediul în care se formează cristalele
Energia cristalelor este dată de scoarța terestră. Prin modul în care s-a format scoarța terestră, plecând de la un vârtej gazos care ulterior a devenit o minge incandescentă și care mai apoi s-a răcit, scoarța terestră a luat naștere. Însă în continuare magma fierbinte continuă să fiarbă sub scoarța terestră și astfel să ducă la formarea de cristale noi. În funcție de anumite temperaturi și condiții din suprafața aflată sub scoarța terestră se formează diferitele tipuri de cristale.
Magma, acel fluid de un roșu aprins și portocaliu care adesea erupe prin crăpăturile pământului sub forma vulcanilor conține un amestec de foarte multe minerale. Locul unde magma întâlnește scoarța pământului este foarte încărcat cu energie și se mișcă constant. Anumite părți din scoarța terestră se rup și se topesc în magmă, având astfel un efect în privința anumitor schimbări de natură chimică.
Acea parte care a fost ruptă din scoarța terestră și ulterior topită în magmă are o mulțime de colțuri și cavități, fiind mediul perfect pentru creșterea cristalelor. Presiunea foarte mare și temperaturile ridicate stabilesc mediul perfect pentru ca fluidele bogate în minerale să pătrundă în fisurile scoarței terestre pentru a se răci. În această etapă începe cristalizarea, formarea cristalelor naturale.
Procesul de formare a cristalelor nu este unul constant și continuu, fiind întrerupt sau perturbat de numeroasele fenomene care au loc la suprafața scoarței terestre. Toate aceste întreruperi și intervenții ale fenomenelor naturale în procesul de formare a cristalelor pot lăsa urme la nivelul cristalelor. Din acest motiv există diferite culori pe același cristal, un efect de îngemănare în compoziția de culori, noi straturi care nu se completează perfect și diferite cristale care cresc unele peste altele.
Importanța structurii interne a cristalelor
Fără a ține cont de forma cristalelor, structura cristalină a acestora are capacitatea de a absorbi, de a păstra și de a concentra sau de a emite energie în cadrul spectrului frecvențelor de natură electromagnetică. Fiecare cristal are o notă „specifică” dată de faptul că fiecare cristal prezintă anumite impurități chimice, anumite radiații, emisii de natură terestră sau de natură solară, dar și datorită modului diferit în care fiecare cristal s-a format.
Cristalele sunt formate dintr-un număr enorm de minerale și sunt definite de structura internă. Această structură internă este de fapt o rețea atomică ordonată și recurentă specifică fiecărui cristal. Tocmai în baza acestei rețele geometrice unice cristalele pot fi identificate și diferențiate. Există cristale care au în compoziția lor minerale foarte asemănătoare, dar structura geometrică le diferențiază și le face să fie cu adevărat unice.
Toate cristalele se formează pornind de la una dintre cele 7 forme geometrice fundamentale, și anume triunghi, pătrat, dreptunghi, hexagon, romb, trapez sau paralelogram. Formele acestea se vor ordona sub forma diferitelor tipuri cristaline. Fiecare cristal este alcătuit din atomi și aceștia la rândul lor sunt alcătuiți din particule care se învârt în jurul unui nucleu ce are o mișcare continuă. Deși pare că un cristal nu se schimbă, trebuie spus că vorbim despre o masă moleculară foarte efervescentă și care întotdeauna vibrează la o anumită frecvență.
Structura moleculară a cristalelor este foarte bine organizată și formează un model de tip matrice. Fiecare atom sau ion are locul său în formarea sau în organizarea cristalelor și acest aspect repetitiv al structurii încadrează aceste elemente în categoria cristalelor. Acest detaliu este regăsit în orice, de la cristalul de sare, la grafit, cristalul de gheață din interiorul unui fulg de nea și la cristalele de cuarț. Majoritatea mineralelor care sunt găsite în natură sunt sub formă de cristale, iar forma joacă de asemenea un rol esențial în privința cristalelor.
Recenzii clienti
Nicio recenzie gasita. Fii primul care scrie!