EnglishRomanian

Curiozitati despre cristale si pietre semipretioase

Curiozități despre cristale și pietre semiprețioase

Curiozități despre cristale și pietre semiprețioase

Cristalele și pietrele semiprețioase sunt foarte variate și foarte numeroase. Pasionații de cristale își doresc să aibă cât mai multe informații despre cristalele pe care le poartă sub forma bijuteriilor sau despre acele pietre semiprețioase folosite pentru a decora locuința, biroul sau alte spații.

În continuarea acestui articol, fiecare dintre acele persoane pasionate și interesate în cunoașterea cristalelor și a pietrelor semiprețioase vor găsi anumite curiozități care să completeze cunoștințele pe care deja la dețin cu privire la aceste cristale sau pietre semiprețioase.

Curiozități despre denumirea unora dintre cristale
Dacă foarte multe lume cunoaște proprietățile cristalelor, nu foarte multă lume știe care este însemnătatea denumirii cristalelor sau a pietrelor semiprețioase. De cele mai multe ori numele este reprezentat de aspectul cristalului sau de locația unde a fost descoperit.

Pentru Acvamarin numele este de proveniență latină și este combinația dintre termenul „aqua” care înseamnă „apă” și termenul „marina” care se referă la „mare”. Astfel, această piatră semiprețioasă se referă la apa mării, având un aspect similar cu apele mării. Din acest motiv este și o piatră semiprețioasă recomandată pentru acele persoane care călătoresc sau care petrec mult timp pe mare.

Curiozități despre cristale și pietre semiprețioase1Aragonitul este o piatră semiprețioasă cunoscută și care are drept origine a denumirii zona de unde provine, și anume zona Aragon din Spania. Crisocola provine din limba greacă de la termenul „chrysos” care semnifică „auriu”, iar împreună cu termenul „kola” care semnifică „clei” poate fi tradus drept clei auriu.

Piatra de Lapis Lazuli își are originea în limba latină și înseamnă combinația termenilor „lapis”, adică „piatră” și „lazuli” care semnifică „azuriu”. Practic denumirea se referă la culoarea și nuanța pietrei de Lapis Lazuli și a aspectului avut de aceasta. Până și termenul de „cristal” își are originea tot în limba greacă, având drept provenință cuvântul Krystallos care semnifică „gheață”. Diamantul este un cristal a cărei denumire este tot din limba greacă și care provine din termenul „adamas”, termen care semnifică invincibil.

Opalul este o altă piatră semiprețioasă foarte apreciată și extrem de cunoscută. Denumirea acestei pietre semiprețioase provine din sanscrită, din termenul „upala”, termen care semnifică „piatră prețioasă”. În schimb Fluoritul își are originea în limba latină, de la termenul „fluorum”, termen care înseamnă „lichid”. Granatul este de asemenea o denumire provenită din limba latină din termenul „granum”, acesta având semnificația de „grăunte”.

Unul dintre cele mai apreciate și scumpe pietre semiprețioase este rubinul, iar denumirea acestuia provine de la termenul „rubelus” din limba latină, cuvânt care înseamnă „roșu”. Un alt cristal foarte apreciat este safirul, o piatră azurie a cărei culoare este chiar sursa denumirii acestui cristal din termenul de origine greacă „sappheiros”.

Lucruri inedite despre cristale și pietre semiprețioase
Acum că am aflat câteva dintre semnificațiile denumirilor unora dintre cele mai cunoscute cristale și pietre semiprețioase, vom continua prin a prezenta o serie de lucruri inedite referitoare la cristalele și pietrele semiprețioase care pot fi găsite pe suprafața Terrei.

Primul lucru inedit este dat de structura internă a cristalelor, structură care este tridimensională și care se repetă prin formarea unor sisteme de cristalizare bazate pe atomi și molecule. Un al doilea lucru inedit se referă la existența celor mai mari cristale de pe suprafața Terrei, acestea fiind regăsite în Mexic la o adâncime mai mare de 300 de metri. Aceste cristale de foarte mari dimensiuni pot ajunge până la 12 metri lungime și până la 2 metri diametru.

Zirconiul este cel mai vechi cristal de pe Pământ și este un mineral care poate să cristalizeze într-un sistem tetragonal. Se estimează că are o vechime mai mare de 4 miliarde de ani și de multe ori este folosit sub formă de înlocuitor pentru diamante.

Un alt aspect inedit din lumea cristalelor și a pietrelor semiprețioase este faptul că există astfel de elemente care sunt radioactive prin prisma prezenței uraniului în structura internă. Un astfel de cristal este autunitul, acesta fiind exploatat pentru a se extrage uraniul, dar și pentru a fi folosit în centralele nucleare.

Nu foarte multă lume știe, dar nisipul are drept componentă principală cuarțul, acest cristal regăsit în foarte multe forme. Nisipul se formează prin erodarea rocilor, mineralelor și a cristalelor, fapt pentru care de multe ori în nisip predomină cuarțul. Astfel, culoarea plajelor este influențată de tipul de roci și de cristale regăsite în zonele unde are loc eroziunea.

Unitatea de măsură specifică diamantelor este caratul, aceasta fiind noțiunea diferită de noțiunea omonimă care este folosită pentru clasificarea purității aurului. În cazul diamantelor, caratul se referă la greutatea cristalului. Greutatea mai mare a diamantelor înseamnă mai multe carate și implicit un cost mai mare pentru respectivul cristal. Un diamant de 200 de mg este egal cu un carat.

Tot în rândul lucrurilor inedite legate de cristale și pietre semiprețioase îl reprezintă adâncimea la care are loc procesul de cristalizare. Cu cât procesul de răcire este unul mai îndelungat, cu atât cristalul este mai limpede și mai curat. Cristalele care sunt opace sunt rezultatul unui proces de cristalizare care are o durată relativ mai scurtă.

Un detaliu inedit este cel referitor la Cuarț, un cristal care poate fi regăsit în diferite variante. Astfel, culorile Cuarțului sunt influențate de temperatura la care are loc procesul de cristalizare și de acele elemente sau substanțe pe care Cuarțul are capacitatea de a le absorbi înainte de derularea procesului de cristalizare.

Curiozități despre cristale și pietre semiprețioase2Cuarțul în toate formele sale are același unghi de cristalizare (echivalentul unghiului de terminație al vârfului) de 52 de grade. Lucrul inediat în raport cu această valoare a unghiului de cristalizare este faptul că unghiul de la baza piramidei lui Keops din complexul de piramide din Giza, Egipt, este exact de 52 de grade. Tot referitor la cristalele de Cuarț, un alt detaliu inedit este dat de faptul că scoarța terestră are în compoziția sa în proporție de 30% Cuarț pur.

Nu în ultimul rând putem sublinia un detaliu foarte interesant cu privire la cristale și pietre semiprețioase, și anume faptul că fiecare cristal este o formă foarte complexă de energie care conține atât energie terestră, cât și energie cosmică. Cele două tipuri de energie sunt într-o armonie perfectă.

Lumea cristalelor și a pietrelor semiprețioase în cifre
Mergem mai departe și ajungem să descoperim câteva cifre care pun în prim plan anumite cristale și pietre semiprețioase. Un aspect interesant este faptul că deși există mai mult de 200 de varietăți de pietre și cristale, doar 4 dintre acestea sunt considerate a fi cu adevărat pietre prețioase. Între acestea amintim diamantul, smaraldul, safirul și rubinul. Toate celelelate sunt cunoscute ca fiind pietre semiprețioase.

Cel mai mare safir din lume este cel numit „Serendipity Stone” și este estimat la valoarea de aproximativ 100 de milioane de dolari americani, având în total 2,5 milioane de carate sau 510 kilograme. Acest safir enorm a fost descoperit în Sri Lanka, în zona Ratnapura, o zonă foarte bine cunoscută pentru abundența pietrelor prețioase și a celor semiprețioase.

Una dintre pietrele prețioase foarte rare este Taafeitul, iar valoarea acestei pietre este de aproximativ 35000 de dolari americani/carat, fiind considerată a fi a doua piatră prețioasă din lume ca valoare după Red Diamond care valoarează 1 milion de dolari americani/carat.

Cea mai mare piatră prețioasă nefațetată este considerată smaraldul Bahia, cristal care a fost denumit astfel după regiunea unde a fost descoperit în Brazilia. Cu o greutate de aproximativ 381 de kg, adică aproximativ 180000 de carate, această piatră prețioasă este evaluată la cca. 400 de milioane de dolari americani.

Superlative în lumea cristalelor și a pietrelor semiprețioase
Există și câteva superlative în lumea cristalelor și a pietrelor semiprețioase. Aici putem aminti faptul că cea mai mare duritate a unui cristal din perspectiva scalei Mohs este diamantul, acesta având duritatea 10. Piatra prețioasă cea mai ușoară din perspectiva greutății este Chihlimbarul sau Ambra, un cristal care provine din rășina și seva unor copaci fosili.

Peridotul este o piatră prețioasă unică de origine extraterestră, fiind o piatră descoperită pentru prima dată doar în acele locații unde s-au prăbușit meteoriții. Astfel, vârsta peridotului este atribuită undeva la 4,5 miliarde de ani, fiind astfel considerată cea mai veche piatră prețioasă.

Datorită faptului că Tanzanitul este o piatră semiprețioasă care poate fi descoperită doar într-un singur loc pe Terra, acesta este unul dintre cristalele unice și foarte apreciate prin prisma rarității sale. Este de asemenea un cristal apreciat și datorită frumuseții sale.

Câteva concluzii
Acestea sunt o parte dintre curiozitățile și lucrurile inedite din lumea cristalelor, a pietrelor prețioase și a pietrelor semi-prețioase. Cu siguranță că este important să cunoaștem cât mai multe detalii atunci când suntem interesați în folosirea cristalelor și a pietrelor semi-prețioase pentru proprietățile pe care le au, dar și atunci când dorim să le folosim sub forma bijuteriilor sau a accesoriilor pentru a decora spațiul unde locuim ori unde ne desfășurăm activitatea.

Comentarii

Recenzii clienti

5 stele
0
4 stele
0
3 stele
0
2 stele
0
1 stea
0
iti place acest articol?
Scrie un comentariu
Scrie o recenzie
Sorteaza dupa:
Cu fotografii
Avram Petre Teofil
Avram Petre Teofil
12.03.2024
Comentariu
Pentru mine, aceste informații sunt fascinante. Iubesc cristalele de orice fel și rocile colorate. Nu știu de unde pot cumpăra o carte sau catalog, cu toate informațiile despre aceste cristale și roci?
Scrie o recenzie
Distribuie mai departe