Enciclopedia de Aikido - volumul 1: Arta - Dan Corneliu Ionescu, carte
Descriere
Enciclopedia de Aikido este o carte bogat ilustrată și foarte cuprinzătoare, o lucrare de referință utilă atât practicanților de arte marțiale, cât și celor dornici să afle mai multe despre ei și lumea în care trăiesc.
Grad dificultate:
Specificatii
- Dan Corneliu Ionescu
- Enciclopedia de Aikido
- EDITURA MIX
- Carte
- 1 bucata
Review-uri
Nicio recenzie gasita. Fii primul care scrie!
Cuprins carte
Spiritul Aikido-ului
Morihei Ueshiba – Fondatorul Aikido-ului
Momente importante ale vieții Fondatorului
Calea Armoniei
Opera Lui Morihei Ueshiba
Scurtă istorie a Japoniei în evenimente
Sursele Aikido-ului
Maestri
Maestrul Morihiro Saito
Maestrul Goyo Shioda
Mmaestrul Koichi tohei
Maestrul Tadashi Abe
Aikido in Romania (istoric)
Filozofia Aikido-ului
Shinto sau Kami-No-Michi
Budhismul
Confucianismul
Taoismul
Bushido – Calea războinicilor
Aikido și Budhismul
Bujutsu – Budo - Do
De la luptă la viață
Simbolul ca mod de exprimare
Esența Aikido-ului
Ce fel de Aikido ?
O Cale pentru fiecare
Aikido și sabia
Aikido la orice vârstă
Dicționar de termeni specifici
Principiile Aikido
Armonia
Calea
Hara – Centrul
Intuiția, intenția, impresia
Irimi – Tenkan, Omote – Ura
Kamae
Ki
Kokyu
Ma – ai
Musubi
Nen
Non-rezistența
Despre respirație
Seiza
Sincronismul și intuiția
Tai Sabaki
Yin – Yang
Haragei
Dojo – locul unde se caută Calea
Antrenamentul de Aikido
Tehnica
In armone cu natura
Despre Happo-Giri
Despre atacuri
Programul de pregătire
Practica Aikido-ului
Hikari – Lumina
Randori sau lupta liberă
Despre Tehnică
Bibliografie
Fragmente din carte
"Tehnicile de Aikido folosesc acțiunea apei și a focului care, la rândul ei, este principiul Căii cerului și al pământului și spiritul căii Divine... Omul poate utiliza toate elementele cerului și pământului, toate elementele naturii. El trebuie să transforme tehnicile de luptă într-o cale a purității, bunătății și frumuseții și apoi trebuie să meargă pe această cale.
Când luptătorul folosește sabia armonizarii cu cerul și pământul, el este eliberat și pregătit să se purifice ".
"Adevărata putere în viață presupune exersarea tuturor facultăților umane și sintetizarea lor într-o singură energie, un elan vital capabil de a sesiza viața în ceea ce are ea mai schimbător și mai neprevăzut.
Suplețea, flexibilitatea, arta de a trăi în acord cu noi înșine și cu ceea ce ne înconjoară, nu se pot obține printr-un simplu act de voință.
Ele sunt rezultatul unei lungi practici care începe prin reîntoarcerea omului la surse, prin repunerea în valoare a tuturor calităților și valorilor considerate odinioară esențiale.
Această primă etapă care prospectează profunzimea ființei umane, nu are ca scop revelarea caracterului trecător al lumii exterioare și nici aspectul ei iluzoriu, ci acela de a plasa omul față în față cu el însuși și de a-l pune în postura de a lua cunoștință de toate posibilitățile pe care le are pentru a-și lua destinul în mâini, de a fi stăpân pe cursul propriei sale vieți.
Făcând acesta vom înțelege care sunt limitele și dificultățile care se opun atingerii acestei ținte și, de cele mai multe ori, va fi mai ușor să renunțăm decât să ne confruntăm cu propria noastră incapacitate de a căuta cauzele și a le remedia.
Aikido, inspirându-se din filosofia extremului orient, așează omul în inima problemei, pentru că el nu refuză viața, așa cum nu refuză nici lupta. Aikido orientează practicantul către căutarea lipsei sale de stăpânire, incoerenței și ineficienței acțiunilor sale. Plasându-ne chiar în mijlocul vieții al cărei simbol este lupta, Aikido ne oferă mijloacele fizice și mentale de a face față manifestărilor ei imprevizibile.
Secretul adaptării constă în a înțelege că forța de adaptare și puterea de viață depind de personalitatea noastră, înțeleasă, antrenată fizic și mental pentru acest scop".