Lord Shiva
Lord Shiva
Shiva (sau Siva) este unul dintre cei mai importanți zei din panteonul hindus și, împreună cu Brahma și Vishnu, este considerat un membru al sfintei treimi (trimurti) a hinduismului. Un personaj complex, el poate reprezenta bunătatea, bunăvoința și poate servi ca protector, dar are, de asemenea, o latură mai întunecată ca lider al spiritelor rele, fantome și vampiri și ca stăpân al hoților, ticăloșilor și cerșetorilor. El este, de asemenea, asociat cu Timpul și mai ales ca distrugătorul tuturor lucrurilor. Cu toate acestea, Shiva este asociat și cu creația. În hinduism, se crede că universul se regenerează în cicluri (la fiecare 2.160.000.000 de ani). Shiva distruge universul la sfârșitul fiecărui ciclu, care apoi permite o nouă creație. Shiva este, de asemenea, marele ascet, care se abține de la toate formele de îngăduință și plăcere, concentrându-se mai degrabă asupra meditației ca mijloc de a găsi fericirea perfectă. El este cel mai important zeu hindus pentru secta șaivismului, patronul yoghinilor și brahmanilor și, de asemenea, protectorul Vedelor, textele sacre.
Shiva, Parvati și Ganesha
Soția lui Shiva era Parvati, adesea întrupată ca Kali și Durga. De fapt, ea a fost o reîncarnare a lui Sati (sau Dakshayani), fiica zeului Daksha. Daksha nu a aprobat căsătoria lui Sati cu Shiva și chiar a mers mai departe și a organizat o ceremonie specială de sacrificiu pentru toți zeii, cu excepția lui Shiva. Revoltată, Sati s-a aruncat asupra focului ca sacrificiu. Shiva a reacționat la această tragedie creând doi demoni (Virabhadra și Rudrakali) din părul său care au făcut ravagii la ceremonie și l-au decapitat pe Daksha. Ceilalți zei au apelat la Shiva pentru a pune capăt violenței și, conformându-se, l-a readus pe Daksha la viață, dar cu capul unui berbec (sau capră). Sati a fost în cele din urmă reîncarnată ca Parvati în următoarea ei viață și s-a recăsătorit cu Shiva.
Cu Parvati, Shiva a avut un fiu, zeul Ganesha. De fapt, băiatul a fost creat din pământ și lut pentru a-i ține companie și a o proteja în timp ce Shiva își continua rătăcirile meditative. Cu toate acestea, Shiva s-a întors într-o zi și, găsindu-l pe băiatul care păzea camera în care se scălda Parvati, a întrebat cine este. Fără să creadă că băiatul este fiul său, și considerându-l un cerșetor obraznic, Shiva a chemat demonii bhutaganas care s-au luptat cu băiatul și în cele din urmă au reușit să-l distragă cu înfățișarea frumoasei Maya și, în timp ce el admira frumusețea. La agitație, Parvati s-a repezit din baie și a țipat că fiul ei a fost ucis. Dându-și seama de greșeala sa, Shiva a trimis apoi un nou cap cu care să-l facă din nou pe băiat întreg, dar cel mai apropiat era un elefant. Și astfel s-a născut Ganesha, zeul cu cap de elefant. Alți fii ai lui Shiva sunt Skanda sau Karttikeya, zeul războiului și Kuvera, zeul comorilor.
Shiva în mitologie
Ca și în cazul oricărui zeu major, Shiva a fost implicat în multe episoade aventuroase care ilustrează caracterul său virtuos și oferă instrucțiuni despre cum să trăiești corect. De exemplu, sacrificiul de sine este subliniat atunci când Vasuki, regele Șerpilor, a amenințat că vomita venin de șarpe peste mări. Shiva, asumând forma unei broaște țestoase uriașe sau broască țestoasă, a adunat veninul în palmă și l-a băut. Otrava i-a ars gâtul și a lăsat o cicatrice albastră permanentă, de aceea unul dintre numeroasele sale titluri a devenit Nilakantha sau Gât albastru.
Un alt episod celebru descrie modul în care Shiva s-a asociat cu taurul Nandi. Într-o zi, Surabhi, care era mama inițială a tuturor vacilor din lume, a început să nască un număr nespus de vaci perfect albe. Laptele de la toate aceste vaci a inundat casa Shiva, undeva în Himalaya. Furios de această tulburare a meditației sale, zeul a lovit vacile cu foc de la al treilea ochi. În consecință, petele din pielea vacilor au devenit brunete. Încă furiosi, ceilalți zei au căutat să-l calmeze pe Shiva oferindu-i un taur magnific - Nandi, fiul lui Surabhi și Kasyapa - pe care Shiva l-a acceptat și a călărit. Nandi a devenit și protectorul tuturor animalelor.
Shiva în art
În arta asiatică Shiva poate fi reprezentat în moduri ușor diferite, în funcție de cultura particulară: indiană, cambodgiană, javaneză etc., dar cel mai frecvent este descris gol, cu brațe multiple și cu părul legat într-un nod superior. Are adesea trei dungi orizontale și un al treilea ochi vertical pe frunte. Poartă o coafură cu semilună și un craniu (reprezentând al cincilea cap al lui Brahma, pe care l-a decapitat ca pedeapsă pentru zeu, poftind după propria sa fiică Sandhya), un colier de capete și șerpi ca brățări. În acest chip, el îl reprezintă de obicei pe Nataraja și dansează Tandava într-un cerc de foc care reprezintă ciclul nesfârșit al timpului. El ține focul divin (agni) care distruge universul și tamburul (damaru) care scoate primele sunete ale creației. O mână face gestul calmant de abhayamudra și alta arată spre piciorul stâng, simbol al mântuirii.
Recenzii clienti
Nicio recenzie gasita. Fii primul care scrie!