Masajul de presiune si meridianele energetice

Masajul de presiune si meridianele energetice

Masajul de presiune si meridianele energetice

In medicina traditionala chineza, exista 12 meridiane principale care strabat intregul corp si care sunt asociate cu organele interne si alte aspecte ale sanatatii si starii de bine. Masajul de presiune, sau acupresura, aplicat pe aceste puncte ajuta la deblocarea energiei si la restabilirea fluxului de Qi prin meridianele respective, ajutand astfel la ameliorarea sau eliminarea disconfortului si a simptomelor asociate cu diferite afectiuni. Acupresura este o practica veche, derivata din medicina traditionala chineza, care presupune utilizarea de degete, palme, coate, genunchi sau instrumente speciale pentru a aplica presiune pe punctele cheie ale meridianelor. Prin stimularea acestor puncte, se poate elibera si debloca energia blocata, ajutand astfel la ameliorarea diferitelor afectiuni si simptome.

Exista sute de puncte de acupresura de-a lungul meridianelor, iar fiecare punct are propriile sale caracteristici si beneficii terapeutice. Aceste puncte sunt amplasate in zone specifice ale corpului si pot fi identificate prin cunoasterea anatomica a meridianelor sau prin ghidarea unui specialist in acupresura.

In timpul unei sesiuni de masaj cu presiune asupra meridianelor, terapeutul sau practicianul aplica presiune ferma, continua si controlata pe punctele cheie. Aceasta presiune poate fi realizata prin miscari de apasare, rotatie, batai usoare sau prin folosirea degetelor sau palmei pentru a aplica presiune directa pe puncte specifice. Stimularea punctelor de acupresura are multiple beneficii pentru organism. Aceasta poate ajuta la reducerea durerii, relaxarea musculara, ameliorarea tensiunii si stresului, imbunatatirea circulatiei sangelui si echilibrarea sistemului energetic. De asemenea, acupresura poate sprijini procesele de vindecare, stimula sistemul imunitar si promova starea generala de bine.

  • Meridianul rinichiului – Acesta este responsabil de reglarea functiei rinichilor si a altor organe si sisteme asociate cu acestia. Traseul meridianului rinichiului incepe in partea inferioara a piciorului, pe partea de jos a piciorului si urca pe partea interioara a piciorului. Apoi, meridianul se extinde in regiunea abdominala si toracica, trecand prin rinichi si urcand pe partea din spate a trunchiului. Continua sa urce spre zona claviculei si ajunge la gat, conectandu-se cu urechea. In final, meridianul se conecteaza cu ochiul si ajunge la varful degetului mic de la mana opusa.
  • Meridianul ficatului – Acesta este responsabil de reglarea functiei ficatului si a altor organe asociate cu sistemul hepatic. Traseul meridianului ficatului incepe in degetul mare de la piciorul drept, urca pe partea interioara a piciorului si ajunge la nivelul abdomenului. De acolo, meridianul se extinde in regiunea toracica, trece prin diafragm si inconjoara ficatul, urcand pe partea laterala a trunchiului si ajungand in zona subclaviculara. In final, meridianul se conecteaza cu ochiul si ajunge la varful degetului mare de la mana stanga.
  • Masajul de presiune si meridianele energetice1Meridianul inimii – Acesta are un rol esential in reglarea functiei inimii si a sistemului circulator.Traseul meridianului inimii incepe in regiunea axilei si urca pe partea interna a bratului, trecand pe langa incheietura mainii si ajungand la varful degetului mic. Acesta este conectat la inima si este responsabil de distributia energiei Qi in intregul sistem circulator.
  • Meridianul stomacului – Acesta are un rol important in procesul de digestie si in reglarea functiei stomacului si a sistemului digestiv in ansamblu. Traseul meridianului stomacului incepe in regiunea ochiului si urca pe partea exterioara a fetei, trecand pe langa maxilar si coborand catre barbie. Apoi, meridianul continua in jos, pe partea anterioara a gatului si a pieptului, trecand pe langa abdomen si ajungand in regiunea degetului mare de la nivelul piciorului.
  • Meridianul plamanilor –Acesta are un rol important in functionarea plamanilor si in reglarea sistemului respirator.Traseul meridianului plamanilor incepe in regiunea degetului mare de la nivelul palmei si urca pe partea interna a bratului, trecand pe langa incheietura mainii si cot. Apoi, meridianul continua pe partea anterioara a bratului, trece pe langa clavicula si ajunge la nivelul pieptului. Din regiunea pieptului, meridianul coboara pe partea din fata a abdomenului, trece prin regiunea diafragmei si se termina in regiunea pubiana.
  • Meridianul splinei-pancreasului: Acesta joaca un rol important in reglarea functiei splinei si a pancreasului, precum si in mentinerea echilibrului sistemului imunitar si digestiv al organismului. Traseul meridianului splinei-pancreasului incepe in partea interna a degetului mare de la picior si urca pe partea interna a piciorului, trece pe langa glezna interioara si se indreapta spre partea superioara a piciorului. Apoi, meridianul continua pe partea interioara a piciorului si a genunchiului, urca pe coapsa si pe abdomen, trecand pe langa partea laterala a ombilicului. De acolo, meridianul se indoaie si coboara pe partea interioara a coapsei, pe partea anterioara a genunchiului si incheie traseul in partea inferioara a piciorului, pe partea interioara a degetului mare.
  • Meridianul vezicii biliare: Acesta este responsabil pentru reglarea functiei vezicii biliare si a ficatului, precum si pentru gestionarea digestiei si a metabolismului grasimilor din corp. Traseul meridianului vezicii biliare incepe in coltul extern al ochiului si se extinde in sus de-a lungul capului si al tamplelor, in spatele urechii si pe partea laterala a gatului. Apoi, meridianul coboara in partea superioara a umerilor si se extinde pe ambele parti ale corpului in jos, traversand partea laterala a pieptului si a abdomenului, pana la partea superioara a soldurilor si a genunchilor. De acolo, meridianul se indoaie in spatele genunchiului si coboara pe partea exterioara a piciorului pana la degetul mic de la picior.
  • Meridianul intestinului gros: Acesta are un rol important in reglarea si echilibrarea functiei intestinului gros si a sistemului digestiv in ansamblu. Traseul meridianului intestinului gros incepe la degetul mare al mainii si urca pe partea externa a bratului, trecand pe langa cot si incheietura mainii. Apoi, meridianul continua pe partea externa a antebratului si pe partea exterioara a bratului superior, ajungand in regiunea umarului. Din regiunea umarului, meridianul coboara pe partea exterioara a coapsei, trece pe langa genunchi si incheie traseul in partea exterioara a piciorului, la nivelul degetului mare.
  • Meridianul pericardului: Acesta joaca un rol important in reglarea circulatiei sangelui si a functiei sistemului cardiovascular, precum si in echilibrarea emotiilor si a starii mentale. Traseul meridianului pericardului incepe in regiunea toracica, in apropierea sanului, si urca pe partea interna a bratului, trecand pe langa axila si incheietura mainii. Apoi, meridianul continua pe partea interna a antebratului si pe partea interna a bratului superior, ajungand in regiunea umarului. Din regiunea umarului, meridianul coboara pe partea interna a coapsei, trece pe langa genunchi si incheie traseul in partea interna a piciorului, la nivelul degetului mic.
  • Meridianul intestinului subtire: Acesta are un rol important in procesul de digestie, absorbtie si eliminare a substantelor nutritive in organism. Traseul meridianului intestinului subtire incepe in regiunea incheieturii mainii si urca pe partea externa a bratului, trecand pe langa cot si umar. Apoi, meridianul continua pe partea externa a gatului si a fetei, trece pe langa ureche si se conecteaza cu meridianul vezicii urinare in zona ochiului. Din acel punct, meridianul intestinului subtire coboara pe partea interna a coapsei si se termina in partea externa a piciorului, in regiunea degetului mic al piciorului.
  • Meridianul vezicii urinare:. Acesta are un rol important in reglarea functiei vezicii urinare si a sistemului urinar in ansamblu. Traseul meridianului vezicii urinare incepe in regiunea ochiului si urca pe partea exterioara a capului, trecand pe langa ureche si continuand pe partea superioara a capului, pe partea din spate a gatului si a coloanei vertebrale. Apoi, meridianul coboara pe partea din spate a corpului, trecand pe langa umeri, sale, fese si genunchi, si se termina la nivelul degetului mic al piciorului.
  • Meridianul triplicului incalzitorului: Acesta are un rol important in reglarea si distributia energiei Qi in intregul sistem al celor trei calduri ale corpului. Traseul meridianului triplicului incalzitorului incepe in regiunea unghiului intern al ochiului si urca pe partea exterioara a fetei, trecand pe langa ureche si continuand in sus, de-a lungul parului, pana la partea superioara a urechii. Apoi, meridianul curge pe partea exterioara a umerilor, coboara pe langa brate, trecand pe langa cot si incheietura si se termina in varful degetului mic.

Comentarii

Recenzii clienti

5 stele
0
4 stele
0
3 stele
0
2 stele
0
1 stea
0
iti place acest articol?
Scrie un comentariu
Scrie o recenzie
Sorteaza dupa:
Cu fotografii
Ilie
Ilie
17.11.2024
Comentariu
Este foarte bine punctat meridianele care trebuie masate,este benefic sanatati corpului uman prin efort atunci cand simtim un blocaj energetic.
Scrie o recenzie