EnglishRomanian

NATURAL VS SINTETIC

NATURAL VS SINTETIC banner

NATURAL VS SINTETIC (Diferenta dintre cristalele naturale și celelalte )

    Cuvantul cristal poate sa genereze imagini diferite in mintea fiecaruia, de la pietre cu laturi perfect drepte, slefuite si stralucitoare, la forme neregulate dar care reflecta lumina intr-un mod aparte pana poate la acele sticle, pahare sau bomboniere pe care le mai aveau bunicile noastre puse in vitrine si cu care nu avea nimeni voie sa se joace. Cristalul daca este sa luam o definitie, este un material solid al carui structura este formata din atomi, molecule sau ioni asezati aproape perfect la nivel microscopic ceea ce le ofera o structura aparte, cu fete netede si o orientare bine definita. De sipe tot globul au fost identificate mai bine de 4000 de minerale naturale care au o structura asemanatoare cu a cristalului pentru a face fata cererii sau pentru a gasii o varianta mai putin costisitoare au fost cercetate moduri de a obtine cristale artificiale si astfel ajungandu-se la fabricarea acestora sau a celor sintetice.
 
NATURAL VS SINTETIC naturalCristale naturale

   Aceasta tipologie de cristale face referire la cele care sunt obtinute prin procesele care au loc in interiorul scoartei terestre fara nici un fel de interventie umana asupra lor ceea ce le ofera proprietati si caracteristici aparte.
Timp de creare: cristalele naturale pot avea o vechime de cateva miliarde de ani, de la crearea planetei, fiind de o varsta egala cu pamantul iar asta le face cu atat mai deosebite si mai speciale. Niciodata nu se poate compara un proces de cateva milioane de ani sau miliarde de ani cu ceea ce se face intr-un laborator.
Modul de creare: metamorfoza (proces prin care, datorita presiunii si temperaturii existente in adancul scoartei terestre, mineralele isi schimba forma, structura chimica si proprietatile), proces termic (in timp cristalele se pot forma in cavitati ramase in magma vulcanica racita sau datorita temperaturii extreme pe care lava vulcanica o emana dar si prin transportul de minerale de catre apa extrem de ferbinte care intra in contact cu lava), sedimentar (proces de depunere a fragmentelor de minerale, scoici sau alte fragemente si de cementare a acestora).
Proprietati: formarea in mod natura ofera posibilitatea ca fiecare cristal sa fie unic si asta prin faptul ca locul in care s-au format, mineralele sau substantele din jurul lui sau timpul in care a fost format difera. Aceste diferente ofera diverse nuante, ofera asa numite ”imperfectiuni” care le pot face si mai impresionante si mai pretioase. Putem sa discutam si despre proprietatile energetice si asta pentru ca energia de formare necesara pentru realizarea unui cristal este diferita iar in structura sa se afla toata energia locului in care acesta s-a format. Asemenea unei persoane care este influentata de ceea ce se intampla in jurul ei, la fel putem discuta si despre cristale insa spre deosebire de noi acestea pot sa ”memoreze” cateva milioane sau miliarde de ani in structura lor, fiecare variatie de temperatura prin care a trecut pamantul, fiecare catastrofa naturala sau fiecare etapa de dezvoltare a vietii pe aceasta planeta. Faptul ca fiecare cristal transporta si detine in el energie pamantului si a locului in care s-a format le face sa fie folosite in numeroase proceduri de vindecare.


Cristale sintetice

NATURAL VS SINTETIC sintetic   Categoria cristalelor sintetice face referire la acele cristale care sunt obtinute in laborator insa care pastreaza anumite caracteristici ale cristalelor naturale sau mai bine spus care le pastreaza in proportie de aproape 100% caracteristicile chimice, optice sau fizice.
Timp de creare: timpul de obtinere a unor cristale sintetice variaza functie de metoda folosita insa raportandu-ne la metoda clasica si anume cea de formare a unor cristale in scoarta terestra atunci cu siguranta timpul este redus semnificativ.
Mod de creare: procesul de obtinere a unor cristale sintetice a inceput spre sfarsitul secolului 19 si asta pentru a fi folosite in diferite industrii si unde exista elemente precum telecomunicatiile, optica, laser, electronica sau chiar si industria prelucratoare. Ca si metode de obtinere se poate discuta despre topire ( proces prin care compozitia materialului topit si turnat se va regasii in totalitate in compozitia cristalului) sau despre solvire (proces prin care substantele sunt sunt topite sau dizolvate intr-o substanta iar formarea unui cristal se face pe baza unei monstre sau a unui cristal mai mic introdus in acea substanta). Cele doua procese principale pot fi folosite sub diferite forme si vom avea: Procesul Verneuil (aruncarea unui amestec chimic sub forma de pudra printr-o flacara cu o temperatura foarte mare pentru a o topi dupa care sa cada pe o suprafata rotativa), procesul Czochralski (scufundarea unui cristal mic intr-o solutie topita de nutrienti dupa care se scoate afara pe masura ce se dezvolta), metoda flux (o solutie care topita dizolva unele substante iar pe masura ce se raceste se formeaza cristale), dezvoltare hidrotermala (procesul care incearca sa copieze conditiile naturale de formare a cristalelor).
Proprietati: chiar daca din punct de vedere energetic nu exista termen de comparatie intre cristalele naturale si cele sintetice sunt unele elemente care pot face un cristal sintetic sa fie de dorit de anumite persoane. Daca cele naturale pot fi unice ca si forma, structura, nuanta cele sintetice pot fi dorite pentru culorile mai aprinse sau nuante foarte intense, pentru claritatea pe care o au sau pentru faptul ca pot avea o dimensiune mult mai mare.


NATURAL VS SINTETIC artificialCristale artificiale

   Daca primele doua categorii imparteau ceva elemente comune, precum compozitia chimica sau structura chimica si optica, pentru cristalele artificiale aveam o definitie conform careia acestea nu au nici un element comun cu cristalele naturale.
Timp de creare: fiind facute de mana umana din materiale care nu sunt neaparat gasite in natura, acestea se pot obtine mult mai repede si cu costuri de productie mult mai mici si putem exemplifica prin cristalele swarovski.
Mod de creare: putem avea cristale artificiale realizate din materiale care nu au echivalent in natura sau poate fi vorba despre cristale create care sa arate ca si cele naturale intr-un procent foarte mare si cu o foarte mica asemanare cand vine vorba despre structura atomica si chimica.
Proprietati: principalul avantaj al acestor cristale este pretul redus fata de cele naturale insa aceasta diferenta de pret vine si cu faptul ca nu vorbim despre un cristal rar, unicat. Exista proprietati care le fac insa de dorit de anumite persoane si asta tine de faptul ca pot avea nuantele pe care le doriti sau poate o claritate cum nu se poate gasi la cele naturale.
Pentru cei care vor sa beneficieze de toata energia pe care un cristal o poarta si de toate proprietatile sale, alegerea este una clara intrucat nu se poate compara un cristal natural cu o vechime de milioane de ani cu un cristal fabricat in cateva ore sau zile. Naturaletea, unicitatea si cum am mai spus energia pamantului care se gaseste in critalele naturale nu are egal si nici nu poate fi inlocuita sau suplinita de alte tipuri de cristale chiar daca la prima vedere acestea pot impresiona prin spect.

 

Comentarii

Recenzii clienti

iti place acest articol?
Scrie un comentariu
Scrie o recenzie

Nicio recenzie gasita. Fii primul care scrie!

Scrie o recenzie
Distribuie mai departe