Puterea magica a uleiurilor esentiale

Puterea magica a uleiurilor esentiale

Puterea magica a uleiurilor esentiale

      Deși aromaterapia este un concept de zi cu zi, este foarte important să înțelegem de fapt cum alegem și folosim uleiurile esențiale pentru a ne ajuta cu adevărat. Pentru aceasta e bine și să știm de originea lor, cum se creează și ce puteri aduc. Ca să putem imagina ce puteri magie oferă, de exemplu, luați în considerare următoarele fapte:

Pentru a obține un litru de ulei de trandafir este nevoie de 1.400.000 de flori de trandafiri culese manual, aproximativ 60-70 pentru o singură picătură.

O lămâie conține 5 picături de ulei esențial, deci avem nevoie de 34 de lămâi ca să se producă o sticluță de 10 ml de ulei.

Sunt necesare aproximativ 3 kilograme de lavandă pentru a avea 10 ml de ulei esențial de levănțică.

Pentru obținerea a unei sticluțe de ulei esențial de mentă, sunt necesare peste 2 kg de frunze de mentă, sau altfel spus, 28 de căni de ceai de mentă echivalează cu doar o singură picătură de ulei esențial de mentă.

Impresionant, nu-i așa?

   De aceea uleiurile esențiale sunt extracte foarte puternice, avem nevoie doar de câteva picături pentru a obține efectele dorite. Suficient să folosim o picătură la început și să mărim cantitatea treptat. Totodată este important de menționat că folosirea lor neadecvată poate duce la efecte secundare sau iritații de piele.

De când există?

   Studii dovedesc că originea lor poate fi datată înapoi de peste 5000 de ani. Primele utilizări sunt înregistrate in Egipt, pentru medicină, cosmetice, rituale și prezervarea trupului. În China și India se foloseau pentru parfumuri și medicină. În mileniile care au urmat, puterea uleiurilor esențiale s-a răspândit pe tot globul, circulând zvonuri că uleiurile esențiale ar putea fi leacul natural pentru multe boli. Până în 400 î.Hr., grecii antici și-au dat seama de beneficiile uleiurilor esențiale. De fapt, Hipocrate, unul dintre cei mai cunoscuți medici ai acestei perioade, a folosit celebru uleiuri esențiale în tratamentul pacienților săi.

   Medicina botanică este cea mai veche formă de asistență medicală și rămâne sursă primară de tratament preventiv și curativ pentru 80% dintre oameni din țările în curs de dezvoltare.

   Plantele aromatice și uleiurile lor esențiale au un rol important și în prezent și viitoarele sisteme de sănătate ale lumii. Multe dintre ele sunt anti-microbiene, cu putere antibiotică care sunt foarte rezistente la adaptarea bacteriană.

Puterea magica a uleiurilor esentiale - 1

De unde provin?

   Uleiurile sunt produse de plante, fructe, flori. Aceștia produc uleiuri esențiale pentru a se proteja de patogeni externi, cum sunt ciuperci sau alte organisme dăunătoare, plante, animale invazive. Totodată plantele produc uleiuri pentru a atrage polenizatori cu parfumurile lor fermecătoare. Nu toate plantele conțin uleiuri

   Pentru consum, producție și aromaterapie, uleiurile esențiale sunt extrase prin distilare cu abur a unei părți a plantei (cum ar fi frunzele, florile sau scoarța). Doar esențele de pericarp de citrice (cum ar fi coaja de portocală sau mandarină) tind să fie obținute prin presare mecanică la rece.

   Numite si uleiuri aromatice, cuvântul „aromaterapie” a fost inventat în 1935 de René-Maurice Gattefossé, un chimist din Lyon, Franța, care a condus multe experimente personale și științifice pline de satisfacții asupra uleiurilor esențiale.

   De aceea asemănător plantelor, beneficiile asupra omenirii uleiurilor este de a utiliza regulat, în primul rând pentru a susținerea stării de bine, și in al doilea rând pentru parfumul lor irezistibil.

Cât timp rezistă?

   Pentru a se bucura mai adânc și îndelungat de beneficiile uleiurilor esențiale, trebuie să știm cât timp rezistă ei in timp, cum trebuie păstrate.

  Surprinzător, uleiurile esențiale pure nu se strică in timp, însemnând că pot fi păstrate ani întregi. Termenul de valabilitate depinde  de fiecare ulei în parte, de calitatea plantei, cum a fost acesta cules, si de modul de extragere a uleiurilor din plante, cum au fost păstrate și unde. Uleiurile se pot oxida între timp și o să piardă din puterile lor benefice și calitățile aromatice.

   De exemplu, uleiurile esențiale din familia de patchouli, ylang-ylang și mușețel german, se păstrează între 8 și 10 ani, iar lavanda, geranium aproximativ 5-6 ani.

   Uleiurile esențiale care provin din plante sau fructe citrice, uleiul de lămâie, portocale dar și cypress, frankincense, se păstrează 2-3 ani.

   Se poate prelungi viața lor dacă se păstrează in sticluțe fumurii, închise la culoare și loc uscat, ferit de soare.

   Așadar indiferent cum o să folosiți respectivul ulei esențial pe care l-ați achiziționat, calitatea contribuie la rezultatul pe care o să obțineți.

Puterea magica a uleiurilor esentiale - 2

Energia magică

   Uleiurile esențiale fac parte din sistemul imunitar al unei plante, creat de evoluția ei
inteligență în primul rând pentru respingerea agenților patogeni. Prin recoltarea și distilarea uleiurilor lor, noi aducem puterea imunologică din comunitatea plantei în comunitățile noastre.

În aromaterapie, uleiurile esențiale influențează funcțiile respiratorii, circulatorii, neurologice si imunologice. 

Stimularea și îmbunătățirea imunității putem obține cu ulei de osha, rozmarin și ghimbir. 

Esențe purificatoare de pin, brad, molid si cedru ajută la dezinfecția membranei mucoase, pe când unguente cu uleiuri mușețel sau champa ajută la vindecarea bolilor de piele. 

Una dintre descoperirile recente ale cercetării aromatice este că efectele anti-microbiene ale uleiurilor esențiale sunt cele mai puternice când agenții patogeni sunt expuși la vaporii uleiurilor.

Aceasta înseamnă că cea mai eficientă modalitate de utilizare a uleiurilor esențiale pentru reducerea atmosferei contagioase, neutralizarea bolilor transmise prin aer și creșterea imunității se face prin utilizarea difuzoarelor aromatice, a ionizatoarelor și a nebulizatoarelor. De asemenea, s-a constatat că nu este necesar să existe o concentrație mare de ulei în atmosferă pentru ca acesta să fie eficient; doar o cantitate minimă de ulei dispersată de la un difuzor este necesară pentru optim efecte biologice și imunologice.

Puterea uleiurilor deci se poate diferenția prin modul în care se folosește. Fie prin difuzoare, fie cu alte uleiuri, fie inhalate, în lumânări, ei pot stimula tot organismul.

Cu o cantitate minimă de esență magică putem crea energie maximă.

Comentarii

Recenzii clienti

iti place acest articol?
Scrie un comentariu
Scrie o recenzie

Nicio recenzie gasita. Fii primul care scrie!

Scrie o recenzie