Religie vs spiritualitate: diferența dintre ele
Religie vs spiritualitate: diferența dintre ele
Termenii religie și spiritualitate sunt uneori folosiți ca sinonime, dar, în realitate, sunt destul de diferiți. Nu sunt complet fără legătură, dar au mai multe diferențe decât similitudini.
Oamenii s-au întrebat despre semnificația universului și alte întrebări existențiale de la începutul timpului. Religia și spiritualitatea se leagă de aceste întrebări în multe feluri. Pentru a răspunde la aceste întrebări, totuși, mai întâi, trebuie să ne uităm la ce înseamnă acești termeni.
Ce este religia?
Religia este definită ca un sistem particular de credință și închinare. Aceasta este de obicei clasificată ca venerarea unei forțe supraomenești, în special a lui Dumnezeu sau a zeilor. De asemenea, implică anumite atitudini, practici și servicii. Religia se bazează și pe viețile și învățăturile unei figuri istorice.
Figurile istorice care sunt urmărite cel mai frecvent au fost Isus, Buddha, Moise, Muhammed și Krishna. Viețile acestor oameni au fost considerate sfinte și, prin urmare, au fost venerate de oamenii din jurul lor. Acești oameni au format baza credințelor lor prin ritualuri și practici în comunitatea lor.
Oamenii obțin moralitate, etică și legi bazate pe aceste religii. Multe tipuri de religii au comportamente organizate care pot constitui ceea ce aderă la scripturile specifice. Când oamenii practică religia, aceasta implică, de asemenea, predici, venerație, inițieri, rugăciune și chiar sacrificii. Aproximativ 59% din populația lumii este religioasă, iar 36% nu.
Câteva dintre întrebările pe care și le pun oamenii cu privire la religie:
- Ce ritualuri ar trebui să urmez?
- Ce este bine și rău?
- Ce este adevărat și nu adevărat?
Ce este spiritualitatea?
Spiritualitatea este o experiență legată de ceva mai mare decât o singură persoană. Implică trăirea vieții într-un mod sacru. Este considerat un aspect al umanității care se referă la modul în care indivizii își găsesc scopurile și conexiunile cu ceilalți, natura și ei înșiși.
Oamenii descriu adesea spiritualitatea ca o experiență transcendentă care se conectează la sentimentul de a fi în viață. A fi spiritual nu trebuie să implice un lăcaș de cult precum un templu. Acest lucru ar putea fi realizat prin legătura lor cu arta sau literatura. Găsirea sentimentului tău de spiritualitate se poate schimba de-a lungul fazelor vieții tale pe măsură ce înveți și crești.
Câteva dintre întrebările pe care și le pun oamenii cu privire la spiritualitate:
- Unde îmi găsesc sensul?
- Cum mă simt conectat?
- Cum ar trebui să trăiesc?
Poți să fii spiritual fără să fii religios?
Există o mulțime de oameni care cred că spiritualitatea este mai importantă decât religia. Desigur, aceasta este o chestiune de opinie și poate varia în funcție de mai mulți factori externi. Aceasta include modul în care ai fost crescut și experiențele de viață de până acum.
Este foarte posibil să fii spiritual și să nu fii religios. Religia are mai mult de-a face cu etica și regulile, în timp ce spiritualitatea are legătură cu legătura cu universul și găsirea unui scop. Unii oameni își găsesc un scop în religia lor, dar aceasta nu este calea tuturor.
Oamenii spirituali sunt adesea greșiți ca fiind capricioși sau fanatici. Acest lucru este exact opusul în majoritatea cazurilor, deoarece oamenii care cred în spiritualitate încearcă adesea să schimbe lumea în bine, manifestându-și talentele naturale.
O mulțime de oameni consideră că religia este prea rigidă pentru gustul lor. Există adesea o mulțime de reguli de urmat și judecată care se însoțește. Acesta este motivul pentru care o mulțime de oameni care au fost crescuți într-o gospodărie religioasă cresc din ea pe măsură ce ajung la vârstă.
Exemple de religii
Există nenumărate religii din întreaga lume, dar cele mai comune trei sunt Creștinismul, Iudaismul și Islamul. Cu toate acestea, există și budism, hinduism, sikhism și multe altele. Iată o scurtă defalcare a primelor trei.
Creștinismul este o religie monoteistă care se bazează pe viața lui Isus. Această religie ne învață că Isus a fost fiul lui Dumnezeu și Mesia lumii. Biblia este textul central al acestei credințe și conturează istoria lumii conform lui Dumnezeu și o prezicere a zilelor viitoare. Creștinii credeau că Isus a murit pe cruce pentru toate păcatele lor și a înviat din morți trei zile mai târziu.
Iudaismul este o altă religie monoteistă care urmează unui text numit Tora. Oamenii evrei cred că Dumnezeu s-a revelat lui Avraam, lui Moise și altor profeți evrei. Evreii cred, de asemenea, în participarea colectivă a ritualurilor și tradițiilor ca dialog cu Dumnezeu. Ei resping forma creștină umană a lui Dumnezeu cunoscut sub numele de Isus.
Islamul învață despre Allah și Muhammed, care a fost mesagerul său. Textul lor sfânt este Coranul și informează despre fiecare aspect al vieții lor. Ei cred că un comportament bun duce la viața de apoi în paradis. Islamul este popular în Orientul Mijlociu, în special în apropierea Mecca, care este considerat cel mai sfânt oraș din credința islamică.
Există, de asemenea, mai multe credințe politeiste care există și astăzi, inclusiv taoismul și shintoismul japonez. Religia este un subiect atât de larg și variat încât nu poate fi redus la un stil specific de credință.
Tipuri de spiritualitate
Există multe căi spirituale diferite pe care le puteți urma în viață. Este un subiect complicat și o experiență extrem de personală. Iată câteva dintre cele mai comune tipuri de spiritualitate pe care oamenii le urmează în viață.
Spiritualitatea mistică este preocupată de partea intuițională a sufletului tău. Acești oameni cred că există unitate în tot ceea ce experimentați în viață.
Credințele de spiritualitate autoritară au rădăcini într-o structură de autoritate care are un set de reguli. Acest tip de spiritualitate este cel mai apropiat de religie.
Spiritualitatea intelectuală are o convingere de bază că cunoașterea este puterea supremă. Le place să teoretizeze și să analizeze totul.
Spiritualitatea serviciului crede în slujirea altor oameni ca o modalitate de a găsi pacea. Nu se așteaptă la nimic în schimbul muncii lor.
Spiritualitatea socială privește către ceilalți oameni din jurul lor pentru scopul lor în viață.
Principalele diferențe
Una dintre principalele diferențe dintre religie și spiritualitate este experiențele obiective față de cele subiective. Religia se concentrează pe scripturi și ritualuri, în timp ce spiritualitatea se bazează mai mult pe conștientizarea sinelui tău interior. Spiritualitatea poate fi îndreptată către o ființă superioară sau către un sine superior.
Religia este, de asemenea, extrem de structurată în modul în care funcționează. Există coduri și linii directoare de urmat în orice moment. Spiritualitatea se desprinde de aceste structuri și se bazează pe ambiția de sine. Aceasta înseamnă uneori să nu respectați un set specific de reguli externe.
O altă diferență cheie între cele două concepte sunt ideile lor diferite de incluzivitate. Multe religii creează izolare pentru persoanele care nu împărtășesc aceleași păreri. Acest lucru este uneori folosit ca o scuză pentru a trata oamenii. Spiritualitatea ia o abordare mai incluzivă și tinde să fie mai unificatoare decât divizatoare.
În cele din urmă, o mulțime de religii și-au țesut frica în nucleele lor. Ideea judecății și a păcatului care provoacă mânia unui Dumnezeu supărat este îngrijorătoare pentru mulți oameni. Spiritualitatea se concentrează mai mult pe dragoste și bunătate în marea schemă a lucrurilor. Oamenii care urmează spiritualitatea caută să pună capăt suferinței oamenilor, ajutându-i pe cei aflați în nevoie, nu condamnându-i în iad.
La sfârșitul zilei, nimeni nu îți poate spune ce să crezi sau să nu crezi. Depinde de dvs. și de unde vă conduce calea. Orice ființă superioară în care crezi sau nu crezi, ne-a dat liberul arbitru de a trăi după bunul nostru plac. Așadar, nu pierde timpul care ți-a rămas!