Renunţă la tâmpenii
Un jurnal al renunţării la tâmpenii şi al creării unei vieţi fericite
În paginile acestui jurnal vei găsi diferite oportunităţi pentru a-ţi da jos pălăria de pe cap, spunând: „Adio, cretinilor!” tuturor lucrurilor negative din viaţa ta, deschizându-te în schimb în faţa reflecţiilor pozitive şi a momentelor fericite care te aşteaptă. Scufundă-te în sinele tău emoţional prin diferite activităţi ireverenţioase, şi savurează starea blândă de catharsis la care conduce detaşarea
Descriere
Foloseşte-te de acest jurnal pentru a te elibera de toate tâmpeniile care te sufocă!
Cultivarea ranchiunei şi dorinţa de a te răzbuna îţi pot răpi foarte multă energie! Deşi aşteptarea unui moment de plăcere născută din neplăcerea altcuiva sună atât de dulce, adevărata fericire derivă din detaşarea pură (de tip „mă doare în cot”). Dacă vei citi cartea Renunţă la tâmpenii, vei găsi cu siguranţă momente de catharsis în mijlocul obscenităţilor şi de bucurie în mijlocul unor activităţi care te vor inspira prin atitudinea lor pozitivă. De-a lungul acestor pagini absolut încântătoare vei descoperi diferite modalităţi de a te elibera de „tâmpenii” (de gândurile şi de emoţiile tale negative), elevându-ţi în acest fel starea de spirit.
Găseşte-ţi seninătatea în micile lucruri din jurul tău, care îţi sunt utile şi care te fac fericit.
Spune „Adio, idiotule” tuturor lucrurilor care te deranjează.
Înseninează-te şi urmăreşte-ţi curcubeul personal!
Caracteristici
|
- Monica Sweeney
- Dezvoltare personală
- Adevar Divin
Nicio recenzie gasita. Fii primul care scrie!
O, salut!
BUN VENIT ÎN FAŢA SINELUI TĂU REAL! Această persoană este încântătoare cum n-ai mai pomenit, întrucât nu dă doi bani pe tâmpenii, este convinsă că energia pozitivă atrage şi mai multă energie pozitivă, şi îşi imaginează un loc în care un dram de neghiobie deliberată, o doză de afecţiune şi foarte multă vulgaritate sunt la fel de sănătoase ca şi orice alt stil de viaţă. Uită de ranchiună, de răzbunare şi de problemele altora, care au tendinţa de a te sufoca, dacă le acorzi prea multă atenţie. Ocoleşte această cale distructivă şi apuc-o pe cărarea dulce a seninătăţii.
În paginile acestui jurnal vei găsi diferite oportunităţi pentru a-ţi da jos pălăria de pe cap, spunând: „Adio, cretinilor[1]!” tuturor lucrurilor negative din viaţa ta, deschizându-te în schimb în faţa reflecţiilor pozitive şi a momentelor fericite care te aşteaptă. Scufundă-te în sinele tău emoţional prin diferite activităţi ireverenţioase, şi savurează starea blândă de catharsis la care conduce detaşarea.
SAVUREAZĂ ACESTE REFLECŢII PERSONALE ŞI ACORDĂ-I SUFLETULUI TĂU UN STIMULENT.
SĂ ÎNCEPEM CURSA
Haide să începem prin a nota în scris toate lucrurile care te fac să te simţi ca naiba! Foloseşte în acest scop creioane colorate.
În continuare, notează peste ele, folosind un marker sau un creion în culori mai închise, alte lucruri, care te fac să te simţi foarte bine. Focalizează-ţi timp de câteva momente atenţia asupra acestor culori vii şi asupra acestor cuvinte pozitive, care te umplu de entuziasm. Nu pretinde neapărat că cele negative nu există, dar focalizează-ţi atenţia asupra celor pozitive de deasupra lor.
CRA-CRA, CRETINILOR
Acestea sunt lucrurile din această lume care te copleşesc, creându-ţi o stare puternic emoţională şi epuizându-te. Ei bine, ridică-te mai presus de ele, amice. Gândeşte-te la trei modalităţi prin care poţi deveni o pasăre a metamorfozei, luându-ţi zborul la fel ca un phoenix superb, ceea ce şi eşti.
„UITĂ-TE LA DESTINAŢIA LA CARE DOREŞTI SĂ AJUNGI, NU LA LOCURILE PRIN CARE AI FOST DEJA.”
- MAMA
(Cea mai influentă mantra din viaţa mea de adult a fost inventată din cauză că în copilărie m-am lovit de foarte multe obstacole.)
NU TE MAI CRAMPONA DE TRECUT
În cazul în care vei continua să te uiţi în spate, vei rata toate lucrurile minunate din faţa ta (sau te vei ciocni de ele, tembelule!). Ce lucruri doreşti să vezi de-a lungul drumului care te aşteaptă în faţă?
RĂSFAŢĂ-TE
Ori de câte ori te simţi ca dracu – indiferent dacă ai o zi proastă, un sistem imunitar penibil, sau eşti nevoit pur şi simplu să înduri toate nenorocirile care caracterizează adeseori existenţa umană – a sosit timpul să faci ceva special pentru tine, pentru a uita astfel de lucrurile negative din viaţa ta. Ţi-ai dori o baie cu spumă şi o perioadă de linişte, în care să nu vorbeşti cu nimeni? Foarte bine! Îţi doreşti să faci o drumeţie prin natură şi să vezi câţiva copăcei fericiţi? Nu mai ezita! Fă ceea ce îţi doreşti. Acordă-ţi nişte timp pentru tine, răsfaţă-te şi ignoră orice altceva.
Fă-ţi timp pentru tine şi tratează-te ca şi cum ai fi un rege. Rezervă-ţi trei zile de-a lungul următoarelor trei luni, stabileşte ce anume doreşti să faci în timpul lor, şi apoi transformă-le în realitate.
SCHA-DEN-FREU-DE
(se pronunţă: şadăn-froide)
substantiv
1. plăcere generată de neplăcerea altcuiva.
TENEBROASA SCHADENFREUDE
Uneori, atunci când te simţi furios sau rănit, cuibărirea sub o pătură pufoasă de schadenfreude te poate face să te simţi mai bine, să crezi că va veni o zi în care karma te va răzbuna, oferindu-le tuturor idioţilor din viaţa ta ceea ce merită şi revelându-le tuturor că oamenii aroganţi pe care îi cunoşti şi care pretind că sunt fericiţi – nu sunt!
Şi ştii ce ar fi la fel de tare? Să îţi bagi picioarele! Cu cât vei petrece mai mult timp peticindu-ţi speranţele şi visele, pentru ca alţii să ţi le calce apoi în picioare, cu atât mai puţin timp vei avea la dispoziţie pentru a-ţi căuta adevărata fericire. Coase-ţi o pătură în carouri alcătuită numai din lucruri care te fac fericit. Imaginează-ţi timp de câteva minute din ce lucruri ţi-ai putea crea o astfel de pătură, şi cum ar fi dacă te-ai cuibări sub ea!
NON-PLATITUDINI REFERITOARE LA RECUNOŞTINŢĂ
Adevărata Recunoştinţă este subtilă şi fără pretenţii. Ea nu trebuie să fie confundată cu sora ei mai mică, ce caută în permanenţă atenţia celor din jur, #Binecuvântata. Recunoştinţa este însăşi inima familiei lucidităţii, şi nu se află aici pentru a le face altora pe plac. Dacă ai fi tu însuţi Recunoştinţa, în ce fel te-ai exprima pentru a produce efecte cât mai semnificative?
UNII OAMENI SUSŢIN CĂ CEA MAI BUNĂ RĂZBUNARE ESTE FERICIREA
Dovezile atestă însă că aceşti oameni sunt nişte idioţi, ca să nu mai vorbim de faptul că nu le au deloc cu planificarea. Tu cum crezi că ai putea afla dacă răzbunarea ta a avut succes? Îi vei plictisi pe toţi cei din viaţa ta vorbindu-le despre fericirea pe care o simţi? Le vei cere să completeze un chestionar referitor la invidie? În acest caz, tu eşti idiotul! Genul ăsta de idioţenii se transmit de la un om la altul. Din fericire, tu poţi opri chiar acum acest mecanism absurd.
Mai bine gândeşte-te să renunţi complet la răzbunare, răspândind în schimb fericirea în jurul tău. Notează cinci modalităţi prin care crezi că vei putea face fericiţi alţi oameni.
CURĂŢAREA CARIEREI
Uneori, problemele de la locul de muncă te pot face să o iei razna. Indiferent dacă sunt majore sau minore, datorându-se unei persoane sau unui proiect, cel mai bine este să reduci ritmul şi să iei lucrurile pe rând.
Notează câteva dintre lucrurile care te irită cel mai tare la serviciu.
În ce fel crezi că ai putea încetini ritmul? Respiră adânc şi încearcă să găseşti o abordare nouă a lor.
FILTREAZĂ CE DOREŞTI SĂ SPUI
Când şi când, atunci când reacţionezi emoţional la o anumită situaţie, primele cuvinte care îţi ies pe gură, pe care le scrii într-un SMS sau într-un email, par foarte eliberatoare pe moment, dar sfârşesc prin a se dovedi idioate, înrăutăţind şi mai tare situaţia.
În loc să spui pe şleau ceea ce doreşti, cum crezi că ai putea atenua lucrurile? Poţi face o pauză, filtrându-ţi reacţia emoţională şi înlocuind-o cu una mai raţională, plină de bun simţ?
Ce mi-aş dori să spun
Rezultatul probabil
Ce ar trebui să spun
Rezultatul sperat
PIC PIC, MAI AI UN PIC
Este foarte uşor să îţi otrăveşti propriile gânduri şi emoţii, proces care începe de regulă cu îndoiala de sine, care picură lent – pic pic! Cu cât vei îngădui mai frecvent unor gânduri de gen „nu merit să fiu iubit”, „nu am un succes suficient de mare” sau „nu voi fi niciodată un explorator priceput al peşterilor” să te scufunde în bazinul emoţiilor tale negative, cu atât mai uşor îţi va fi să descoperi că apa din acest bazin este literalmente otrăvită.
Fă-ţi o listă cu aceste gânduri negative dublate de emoţii negative:
În continuare, taie cu o linie aceste idioţenii. Înlocuieşte gândurile negative cu alte afirmaţii – pozitive – referitoare la tine:
NU ASTĂZI, SATAN!
În fiecare dimineaţă, tu te poţi trezi lăsând demonii din viaţa ta să preia controlul asupra ta, sau îţi poţi pune mantia specială a pozitivismului, croindu-ţi drum pe lângă ei, în jurul lor, pe sub ei, sau chiar trecând prin ei.
Ce gânduri care îţi trec pentru prima dată prin minte dimineaţa îţi conferă o stare de anxietate?
Cu ce gânduri pozitive le poţi înlocui?
MĂNÂNCĂ-ŢI NAIBII ÎNGHEŢATA*
* Dacă nu suferi de intoleranţă la lactoză
Uneori, noi dăm peste cap diferite lucruri bune de dragul inovaţiei cu orice chip sau al sănătăţii, în speranţa de a ne simţi mai bine. Sigur, diluarea şampaniei cu suc de portocale şi găsirea unui nume amuzant pentru noua băutură înseamnă că poţi bea alcool înainte de prânz; amestecarea unor jeleuri cu iaurt congelat te poate face să uiţi că acesta nu este totuna cu îngheţata, iar alergatul în adidaşi cu formele degetelor de la picioare conturate te poate face să te simţi mai bine conectat cu solul – dar niciunul dintre aceste lucruri nu se compară cu cele originale, iar atunci când încerci să le înlocuieşti pe cele din urmă cu ele simţi că mori puţin în interiorul tău.
Tu ce efort suplimentar faci pentru a te simţi mai virtuos? Crezi că merită?
La ce lucru din viaţa ta crezi că ai putea renunţa să mai încerci să îl corectezi, bucurându-te pur şi simplu de el?
[1]
[1] N.tr. De la titlu şi până la ultimul rând, cartea abundă în cuvinte şi expresii triviale (multe intraductibile), precum fuck, motherfucker, shit etc.
A apărut în: 2021-04