Rezilienta - editia a II-a - Eric Greitens, carte
Descriere
Reziliența: Înțelepciune câștigată cu greu pentru a trăi o viață mai bună / Resilience: Hard-Won Wisdom for Living a Better Life de Eric Greitens este lectura perfectă pentru cei care traversează o perioadă mai grea în viață și încearcă să își adune puterile pentru a-și reveni și a o lua de la capăt. Reziliența este lectura perfectă pentru a-ți descoperi adevăratul potențial și a-l face să se manifeste.
Eric Greitens (n. 1974) este un fost membru al forțelor speciale americane Navy SEAL, filantrop, autor și politician, activând timp de un an (2017 – 2018) ca guvernator al statului Missouri. Și-a obținut doctoratul la Universitatea Oxford și a făcut cercetări și fotografii documentare cu copii și familii din Rwanda, Albania, Mexic, India, Croația, Bolivia și Cambodgia. Este fondatorul fundației Mission Continues care le oferă veteranilor de război posibilitatea de a-și continua misiunea în cadrul comunităților, transformându-le și îmbogățindu-le cu resursele lor. Revista Time l-a inclus pe lista celor 100 cele mai influente persoane din lume, iar revista Fortune l-a desemnat unul dintre cei mai mari 50 de lideri din lume.
Cartea este concepută sub forma a 23 de scrisori pe care autorul Eric Greitens, fost membru al forțelor speciale ale Marinei SUA, Navy SEALs i le trimite lui Walker, un pseudonim pentru un vechi prieten de-al său, regăsit după multă vreme – și el fost luptător SEAL, diagnosticat cu sindrom posttraumatic - care se adaptează mai greu la viața de familie odată întors acasă. Scrisorile autorului au scopul de a-l ajuta pe Walker să își regăsească optimismul și scopul în viață, și mai ales puterea de a depăși suferința, care face până la urmă parte din viață. Autorul vorbește despre strategiile pe care le-a folosit el însuși, dar și alți indivizi care au trecut prin perioade dificile pentru a-și reclădi vieți pline de sens în ciuda unor răni devastatoare. Fiecare dintre cele 23 de scrisori tratează o temă diferită, precum: fericirea, modelele, identitatea, responsabilitatea, vocația, filozofia, durerea, prietenii, mentorii, leadershipul, libertatea sau moartea și fiecare dintre ele are puterea de a-ți schimba perspectiva asupra vieții și de a te face să îți regăsești acea motivație solidă pentru a merge mai departe, dar nu oricum, ci devenind mai bun și mai înțelept ca înainte.
Specificatii
- Eric Greitens
- ACT SI POLITON
- Carte
- 1 buc
Review-uri
Nicio recenzie gasita. Fii primul care scrie!
Fragmente din carte
„Reziliența e virtutea care le permite oamenilor să treacă prin greutăți și să devină mai buni. Nimeni nu scapă de durere, frică și suferință. Totuși, din durere poate veni înțelepciunea, din frică poate veni curajul, din suferință poate veni puterea – dacă avem virtutea rezilienței.”
Eric Greitens apelează la înțelepciunea vechilor greci: Socrate, Aristotel, Homer, Eschil, Sofocle, Epictet, Cato, dar și la cea a numeroși gânditori și scriitori valoroși, precum: John Stuart Mill, Rainer Maria Rilke sau Ernest Hemingway, precum și la exemplele unor indivizi care au dat dovadă de o reziliență demnă de niște eroi, pentru a ne furniza încurajări menite să ne ajute să învățăm din suferințele noastre și să nu ne lăsăm doborâți de ele, reamintindu-ne că: într-o lume fără imperfecțiuni, virtuțile nu ar fi necesare. Sfântul Augustin, Maica Tereza, filozoful Boețiu, Miguel de Cervantes, Feodor Dostoievski, cu toții au deprins reziliența din experiențe de viață care i-au marcat profund. Însă ei au știut să transforme aceste experiențe într-un câștig atât pentru ei cât și pentru întreaga umanitate. Așadar, gândește-te o clipă, că și tu îți poți „folosi” suferința spre binele celorlalți.
„Grecii recunoșteau că oamenii extraordinari pot eșua teribil rămânând extraordinari și mai departe. Oamenii înțelepți pot fi uneori stupizi. Oamenii curajoși pot fi lași. Oamenii sinceri pot minți, iar cei miloși pot fi cruzi.”
Și pentru că avem de-a face cu o carte care se citește, nu se povestește, îți prezentăm mai jos câteva citate care să te ajute să ridici capul sus în momentele tale de cădere. Dacă sunt pe placul tău și simți că te îmbărbătează, atunci ești cu siguranță unul dintre cititorii pe care această carte îi poate schimba:
„Nu te complace în durere. Înfrunt-o. Fă-o pentru tine. Fă-o pentru familia ta. Fă-o pentru a putea să te dezvolți și să aduci fericire.”
„Cei care excelează în munca lor au învățat să coexiste confortabil cu eșecul. Cei excelenți eșuează mai des decât cei mediocri. Ei încep mai mult. Încearcă mai mult. Atacă mai mult. Măiestria stă cuminte în vârful unui munte de greșeli.”
„Suntem meniți să avem de făcut o muncă de seamă. Dacă nu ni se permite să ne chinuim pentru ceva ce merită făcut, nu ne vom dezvolta niciodată reziliența și nu vom trăi niciodată fericirea completă.”
„Când te simți jalnic – chiar și atunci când simți că vei muri – nu e finalul poveștii. E momentul să începi să pui întrebările dificile. Cât din durerea ta există în realitate? Cât e în mintea ta? Ce stă în puterea ta să schimbi? Dacă sentimentele pe care le ai te chinuie, cum le poți schimba?”
„Nu ai de ales în privința faptului că ești alcoolic. Ai însă ocazia să alegi ce fel de alcoolic vei fi: genul care își lasă dependența să îi definească viața sau genul a cărui viață e prea bogată și plină de scop pentru a fi definită de dependență.
Uneori, Walker, nu vei reuși să te ridici la înălțimea propriilor standarde. Nu vei reuși să fii cel mai bun din ceea ce ești. Bun venit în club. Oamenii rezilienți pot să-și reamintească repede și eficient – sau să le reamintească alții – cine sunt.”
„În general, copiii au o capacitate mai mare de reziliență decât adulții. Asta nu doar din cauză că sunt mai tineri. Și nu doar din cauză că au un corp diferit sau un creier mai maleabil. După părerea mea e din cauză că adulții au uitat cum să eșueze.”
„Viața e nedreaptă. Nu ești responsabil pentru tot ce ți se întâmplă. Ești responsabil pentru modul în care reacționezi la tot ce ți se întâmplă.”
„Oamenii care te cred slab îți vor oferi o scuză. Oamenii care te respectă îți vor oferi o provocare.”
„Să muncești pentru vocația ta nu înseamnă că viața va fi ușoară. De fapt, din multe puncte de vedere, s-ar putea să fie mai grea. Să muncești pentru vocația ta nu înseamnă nici că vei fi mereu fericit. O asemenea muncă este însă o necesitate absolută pentru a trăi viața înfloritoare despre care ți-am scris – genul de viață în care îți poți exercita puterile vitale la maxim.”
„A fi pregătit înseamnă să confrunți realitatea conform căreia cursul vieții nu este întru totul sub controlul tău. A fi pregătit este o formă de modestie, încurajată de recunoașterea faptului că putem cunoaște și controla puține lucruri. Greutățile sunt inevitabile. Oamenii rezilienți recunosc această realitate. Apoi se pregătesc pentru ea, căutând să îi facă față cât mai bine, în condițiile stabilite de ei.”
„Ceea ce contează în cele din urmă nu este ceea ce intenționăm, ci ceea ce devenim și ceea ce lăsăm în urma noastră.”
„O persoană sănătoasă, înfloritoare, învață să treacă peste multe neplăceri și foarte multă durere.”
„Mintea naivă își imaginează succesul fără efort. Mintea lașă își imaginează greutăți și se blochează. Mintea rezilientă își imaginează greutăți și se pregătește.”
„Rugăciunea nu poate aduce apă pe câmpurile pârjolite, nu poate repara un pod stricat, și nici nu poate reconstrui un oraș dărâmat; dar rugăciunea poate uda un suflet uscat, poate repara o inimă sfărâmată și poate reconstrui o voință slăbită.”
„Cei mai buni mentori au un instinct pentru ceea ce este important. Și dacă nu văd sau nu aud un detaliu important, te vor întreba despre el. Mentorii buni (și antrenorii și profesorii) au învățat să privească și să asculte lucrurile potrivite.”
„Responsabilitatea unui lider este să lucreze inteligent cu ceea ce i se oferă și să nu piardă timpul imaginându-și o lume cu oameni fără cusururi și cu alegeri perfecte.” – Marc Aureliu
„O viață în care nu te ocupi de nimic și nu ții la nimeni e unul dintre cele mai grele lucruri de suportat pentru o ființă umană.”
„Cu secole în urmă, scriitorii recunoșteau că cele mai bune povești încep adesea in medias res, în mijlocul lucrurilor. Ei și-au dat seama că timpul în povești nu se scurge ca timpul de pe ceas. Într-o poveste, adevăratul început vine atunci când lucrurile încep să conteze într-un mod diferit.
Tu ești așadar în mijlocul lucrurilor. Cine poate spune că povestea adevărată, povestea care a contat tot timpul, nu începe acum? Poate că povestea ta începe azi.”
„Va veni o zi în care luminile se vor stinge pentru ultima oară, o zi în care munca, viața și iubirea se vor termina pentru totdeauna. Nimeni nu știe sigur ce se află dincolo de acea zi. Dar dacă ai trăi bine, poți spera să devii o parte dintr-o poveste pe care alții sunt mândri să o spună.”
Cu toții ne confruntăm cu durerea, îndoiala și dificultățile vieții. Dar avem instrumentele necesare pentru a ne controla viața. Reziliența este o meditație inspiratoare pentru luptătorul care se află înlăuntrul fiecăruia dintre noi. Reziliența este o carte în care fiecare dintre noi se va regăsi fie chiar și într-o foarte mică măsură.
TESTIMONIALE:
„Ceea ce mi-a plăcut și am admirat dintotdeauna la Eric Greitens este că el vede potențialul din fiecare dintre noi și ne forțează să îl dezlănțuim. Citește această carte pentru a-ți câștiga propriile bătălii și vei vedea de ce Eric Greitens este unul dintre americanii de seamă ai timpului nostru.” - J.J. Abrams, producător, regizor, scriitor
„Iubesc această carte. Nu cunosc pe nimeni altcineva care ar fi putut scrie o carte ca aceasta. Eric Greitens are experiența vieții reale, curajul și inima pentru a ne oferi tuturor acel gen de sfat care ne poate schimba viața. Am citit-o, o recitesc și o voi oferi tuturor celor pe care îi cunosc. Așa ar trebui să faci și tu!” - Martha Raddatz, ABC News
„Reziliența este o carte plină cu soluții, pasiune și compasiune. Fiecare veteran al fiecărui război ar trebui să citească acest volum. La fel ar trebui să facă și familiile lor. La fel ar trebui să facă fiecare american.” - Amiralul Mike Mullen