Ritualurile cu cristale si crestinismul

Ritualurile cu cristale și creștinismul

Ritualurile cu cristale și creștinismul

Cristalele sunt amintite în Biblie printre numeroasele alte creații ale lui Dumnezeu. Astfel, Noul Ierusalim, orașul sfânt al lui Dumnezeu, este descris ca fiind strălucitor „datorită gloriei divine” și este asemănat cu o piatră prețioasă precum jaspul și cristalul. Conform lui Iov 28:18, înțelepciunea este mult mai valoaroasă decât cristalele și pietrele semi-prețioase.

Cum este menționat cristalul în Bblie?
Cristalul este folosit de mai multe ori în Biblie pentru a descrie ceva valoros și gloria Noului Ierusalim. Conform unei viziuni a lui Ezechiel, acesta a văzut tronul divin al lui Dumnezeu, iar tronul este descris ca având o strălucire asemănătoare cu un cristal. Foarte frecvent Biblia menționează cristalele în legătură cu apa. Acest lucru datorită faptului că în timpurile străvechi cristalele erau considerate a fi formate din apa înghețată la temperaturi foarte scăzute.

În Noul Testament se amintește că înaintea tronului Divin era o mare de sticlă, similar cu cristalul, iar „râul vieții, strălucitor precum un cristal, care curge din tronul lui Dumnezeu”. Cuvântul de origine ebraică „gerah” se traduce prin cuvântul „gheață” în Iov 6:16, 37:10 și 38:29, fiind folosit ca și „cristal” în Iov 28:18, unde este asociat cu alte perle și pietre semiprețioase.

Ritualurile cu cristale și creștinismul 1Care sunt pietrele semiprețioase amintite în Biblie?
Există peste 20 de pietre semiprețioase care sunt amintite în paginile Bibliei. Printre acestea regăsim pietre semiprețioase precum agat, ametist, chihlimbar, beril, calcedonie, coral, cristal, diamant, smarald, iacint, jasp, onyx, rubin, safir, sardonix, topaz si crisopraz. O mare parte dintre acestea se regasesc de mai multe ori in pasajele biblice, de la pieptarul marelui preot evreu Aaron si pana la fundatia zidurilor Noului Ierusalim. In fiecare dintre aceste pasaje cristalele se repetau.

În paginile Bibliei cristalele și pietrele semiprețioase sunt amintite exclusiv sub formă de bijuterii și ornamente și nu sunt prezentate în nici un context spiritual. Acestea sunt menționate ca fiind asociate cu bunăstare, valoare și frumusețe, dar fără a fi legate în vreun fel de proprietăți mistice sau de puteri magice legate de vindecare. Toate tradițiile spirituale care apelează la vindecarea prin cristale provind din alte surse și nu din Biblie.

De fapt, în timpurile biblice, folosirea termenilor ”pietre sacre” a fost răspândit printre oamenii considerați drept păgâni în vremurile respective. Există credința conform căreia energia bună din spiritul lumii ar putea fi transmisă prin intermediul acestor pietre semiprețioase regăsite sub formă de amulete, talismane sau medalioane pentru a induce iluminarea la nivel spiritual și vindecarea fizică. Acest tip de practici în ritualuri văzute drept supranaturale sunt considerate a fi legate direct de supersiții și de domeniul ocult, practici considerate a fi interzise și condamnabile de către Dumnezeu. Acest lucru este amintit în diferite paragrafe biblice (Deuteronom 4:15-20; 18:10-12; Ieremia 44:1-4; 1 Corinteni 10:14-20; 2 Corinteni 6:16-17).

Cu toate acestea, cristalele sunt folosite și în zilele noastre împreună cu diferite tratamente de către oamenii care doresc să vindece la nivel fizic anumite răni sau care doresc să se recupereze după boală. De asemenea, cristalele sunt folosite pentru eliberarea durerii, reducerea stresului și creșterea concentrării mentale. O alternativă din punct de vedere al medicinei este plasarea sau păstrarea de cristale apropiate de anumite părți ale corpului pentru a stimula beneficiile fizice sau mentale. Se crede că energia cristalelor interacționează cu energia naturală a corpului fizic și se consideră că acestea contribuie la crearea unui echilibru și pentru alinierea centrelor corpului.

Printre proprietățile atribuite cristalelor se numără și eliberarea de gânduri negative, creșterea funcțiilor creierului, protejarea împotriva spiritelor rele, eliberarea zonelor de blocaj a energiilor la nivelul corpului, relaxarea mentală, diminuarea depresiei și creșterea stării de spirit. Cristalele sunt adesea folosite în combinație cu meditația sau cu tehnicile de respirație pentru a vindeca stresul post-traumatic. Nu în ultimul rând cristalele și pietrele semiprețioase mai sunt folosite pentru reechilibrarea centrilor energetici ai organismului (chackre).

Ritualurile cu cristale și creștinismul 2Este permis creștinilor să ia parte la ritualurile cu cristale?
Dintr-o anumită perspectivă, cristalele sunt unele dintre cele mai captivante creații ale lui Dumnezeu. Putem admira atunci când privim cristalele și pietrele semiprețioase arta pe care Divinitatea a pus-o în fiecare cristal. Cristalele și pietrele semiprețioase pot fi folosite ca bijuterie, pentru decorarea spațiilor sau pot fi apreciate doar pentru frumusețea lor. De cealaltă parte, de multe ori creștinii privesc folosirea cristalelor pentru puterile magice ale acestora ca fiind parte a tărâmului aparținând ocultului. Aceasta este una dintre perspectivele biblice privind ritualurile care implică folosirea cristalelor.

Perspectiva vine din faptul că în Biblie se menționează că metode precum citirea în palmă, consultarea unui medium sau a vrăjitorilor sau chiar vindecarea prin cristale, toate acestea sunt privite ca fiind condamnabile de Dumnezeu datorită credinței că puterile supranaturale pot fi într-un anume mod manipulate sau valorificate în favoarea sau în beneficiile oamenilor. Conform anumitor pasage din Biblie, acestea sunt metode văzute drept păcat (Galateni 5:19-21) și o lipsă de respect la adresa lui Dumnezeu pentru că într-un fel cristalele ar deveni un fel de idoli care ar prelua puterea lui Dumnezeu (Exod 20:3-4).

Biblia menționează că Dumnezeu este vindecător (Exod 15:26) și că El vindecă oamenii la nivel fizic (2 Împărați 5:10), emoțional (Psalmi 34:18), mental (Daniel 4:34) și spiritual (Psalmi 103:2-3). Cu toate acestea, un fapt interesant este că bisericile romano-catolice și cele ortodoxe apelează la ametist pentru a simboliza puterea spirituală, această piatră semiprețioasă fiind folosită de toți episcopii. Tot în acest context al bisericilor, cele de rit greco-catolice apelează la folosirea cristalelor și a pietrelor semiprețioase la împărtășanie și pentru construirea altarului în momentul în care sunt invocați cei șapte arhangheli pentru a intra în altar.

În același timp sunt foarte mulți aceia care privesc cristalele ca fiind rezultatul Divinității și Desăvârșirea Divină prin frumusețea pe care o transmite fiecare cristal în parte, prin unicitatea cristalizării fiecărei pietre semiprețioase. Unii oameni consideră faptul că Dumnezeu ne-a pus la îndemână proprietățile cristalelor pentru a ne ajuta să vindecăm diferite aspecte din viața noastră.

Mai mult decât atât, există pasajul biblic în care Isus a afirmat că pietrele vor striga în Luca 19:40. Conform acestui verset, unele persoane interprează mesajul ca fiind acela care spune că pietrele ar putea vorbi, iar această „vorbire” ar fi prin intermediul energiei pe care cristalele și pietrele ar putea să o transmită.

Remarci finale
Există de multe ori păreri în rândul creștinilor care afirmă că nu folosesc cristale pentru că sunt ritualuri condamnate de Biblie. Însă sunt și numeroase persoane care respectă normele și credința creștină, în vreme ce folosesc cristalele considerând că acestea sunt parte din creația lui Dumnezeu, cristalele fiind parte din natură, iar natura este în totalitate creația lui Dumnezeu.

Trăgând linie, cristalele și folosirea acestora de către creștini poate fi privită în funcție de credința fiecăruia. Atâta timp cât acestea nu contrazic sau nu interferează în mod negativ cu credința religioasă, cristalele pot aduce beneficii semnificative în viața fiecăruia.

Comentarii

Recenzii clienti

iti place acest articol?
Scrie un comentariu
Scrie o recenzie

Nicio recenzie gasita. Fii primul care scrie!

Scrie o recenzie