Tribul Mentorilor, scurte sfaturi de viata de la cei mai buni din lume - Timothy Ferriss, carte
Descriere
Tribul Mentorilor: Scurte sfaturi de viață de la cei mai buni din lume / Tribe of Mentors: Short Life Advice from the Best in the World de Timothy Ferriss este o carte pe care autorul bestsellerurilor „4 ore – Săptămâna de lucru” și „4 ore – Corpul” a scris-o dintr-o nevoie proprie: aceea de a culege sfaturi înțelepte de viață de la maeștrii lumii. În anul 2017 când a apărut cartea, Tim Ferriss a avut nevoie de ele întrucât traversa o perioadă dificilă în care mai mulți apropiați de-ai săi și-au pierdut viața la intervale scurte de timp.
Formatul cărții este asemănător precedentului bestseller al lui Ferriss, „Instrumentele Titanilor” autorul adresând câte un set de 11 întrebări la peste 100 de oameni de succes activând în diferite sectoare de activitate. Iar dacă te interesează o comparație (e drept, destul de subiectivă), consideră „Instrumentele Titanilor” o simplă încălzire pentru cartea de față.
Experți în tehnologie, antreprenori, actori, scriitori și sportivi de succes îi răspund lui Tim Ferriss în „Tribul mentorilor” la întrebări variind de la: „Ce carte cumperi cel mai adesea cadou?„ la „Ce obiect sub 100 de dolari a avut cel mai mare impact asupra vieții tale?”. Opt dintre aceste întrebări au fost folosite de autor în „tirul rapid” din podcastul Tim Ferriss Show, primul podcast de afaceri care a depășit 200 de milioane de descărcări. Spectrul întrebărilor se schimbă în cazul celebrului realizator de talk-showuri TV, Larry King care a făcut peste 50.000 de interviuri de-a lungul unei jumătăți de secol în care a lucrat la radio și televiziune. Fanii săi se vor bucura de un interviu în exclusivitate, extrem de amuzant, cu această legendă a talk-show-ului acum în vârstă de 85 de ani. Foarte încântați vor fi și fanii scriitorului izraelian Yuval Noah Harari cu care „se vor întâlni” în finalul volumului.
Pentru cei dintre voi cărora le plac citatele, autorul oferă pe tot parcursul cărții o colecție consistentă de cuvinte memorabile care l-au inspirat și îl inspiră încă. Cartea va fi extrem de interesantă și pentru pasionații de gadgeturi, întrucât, interlocutorii lui Ferriss vor mărturisi în numeroase rânduri ce noi descoperiri ale tehnologiei le simplifică viața sau le-o face mai frumoasă. Ba mai mult decât atât, cartea îți va recomanda chiar și un remediu eficient împotriva acneei. Și că veni vorba de acnee… aceasta este o lectură excelentă pentru studenți, întrucât este plină cu sfaturi utile și inteligente pentru ei, venite de la persoane abilitate. Dar ceea ce îți va plăcea mai mult decât toate acestea, vor fi sutele de recomandări de cărți pe care le vei primi de la „personajele” cărții. Pe multe dintre ele vei dori să le citești și tu.
Specificatii
- Timothy Ferriss
- ACT SI POLITON
- Carte
- 1 buc
Review-uri
Nicio recenzie gasita. Fii primul care scrie!
Fragmente din carte
În ceea ce privește așteptările pe care să le ai de la această carte, Tim Ferriss a mărturisit extrem de sincer că:
„Cum măreția din această carte le aparține altora, mă simt destul de sigur pe mine când spun că, indiferent în ce punct al vieții te afli, îți vor plăcea o parte din lucrurile găsite aici. Totodată, indiferent cât m-aș supăra și îmbufna eu, o parte dintre ele ți se vor părea plictisitoare, inutile și aparent prostești. Din cele aproximativ 140 de profiluri, mă aștept să-ți placă 70, să iubești 35 și să vezi cum vreo 17 îți schimbă viața. Un lucru amuzant: cele 70 care nu-ți vor plăcea vor fi exact cele 70 de care are nevoie altcineva.”
Personalitate polivalentă, Tim Ferriss se autodefinește ca fiind în primul rând un experimentator, și abia apoi antreprenor de succes, angel investor și autor de bestselleruri numărul unu în topul New York Times. Cărțile scrise de el: „4 ore – săptămâna de lucru”, „4 ore – corpul” și „The 4-Hour Chef”, s-au bucurat de un succes enorm, fiind traduse în peste 30 de limbi sau staționând ani de zile pe lista bestsellerurilor The New York Times, cum a fost cazul volumului , „4 ore – săptămâna de lucru”. Podcastul intitulat The Tim Ferriss Show i-a determinat pe mulți jurnaliști să îl numească „un fel de Oprah al zonei audio” întrucât a fost descărcat de peste 200 de milioane de ori. La doar 42 de ani, se bucură de o notorietate extraordinară fiind adesea citat de publicații prestigioase precum: The New York Times, The Economist, TIME, Forbes, Fortune, dar și de posturi TV americane bine-cunoscute precum: NBC, CBS, ABC, Fox sau CNN. Faima de care se bucură este confirmată și de blogul său: fourhourblog.com care are peste un milion de cititori lunar, dar și de contul său de Twitter (@tferriss) care a fost selectat de website-ul Mashable drept unul dintre primele cinci conturi de antreprenori pe care trebuie să le urmărești. Fost absolvent al Princeton University, el este frecvent prezent și astăzi în prestigioasa instituție de învățământ în calitate de lector invitat pentru a ține cursuri de antreprenoriat.
Revenind la „Tribul mentorilor”, în cazul în care te întrebi de ce ai citi o carte ca un ziar mai mare, plin cu interviuri cu personalități activând în domenii foarte diferite de activitate, ei bine, răspunsul este cât se poate de simplu. Pentru a afla și alte opinii, și alte modalități de a privi, de a înțelege și de a aborda viața.
Printre cei intervievați în carte se numără:
Cea mai mare actriță de teatru burlesc la nivel mondial, Dita Von Teese; actori precum: Ben Stiller, Ashton Kutcher, Joel McHale sau Joseph Gordon-Levitt; comediantul Jimmy Fallon; jucătoarea profesionistă de tenis Maria Șarapova; copilul minune al șahului Josh Waitzkin; fondatoarea publicației The Huffington Post, Arianna Huffington; autorul celei mai bune cărți de business din toate timpurile Tom Peters; autorul bestsellerurilor „Humans of New York” și „Humans of New York: Stories”, Brandon Stanton; producătorul de film și președintele Mandalay Entertainment, Peter Guber; miliardarul Ray Dalio; celebrul om de televiziune Larry King; fenomenul mondial Mr. Money Mustache; celebrul regizor David Lynch; cea mai rapidă înotătoare din America, Dara Torres; cel mai important producător muzical din ultimii 20 de ani, Rick Rubin; unul din starurile mondiale în materie de blockchain Vlad Zamfir; campionul mondial la poker, Daniel Negreanu sau renumitul scriitor izraelian Yuval Noah Harari.
Am enumerat aici doar câteva dintre numele sonore cu care te vei „întâlni” în paginile cărții, însă, pe lângă acești indivizi cunoscuți la scară mondială, există multe alte povești extraordinare de viață care îți vor ajunge la suflet, te vor impresiona sau te vor inspira.
Ca cea a lui Kyle Maynard de exemplu, cunoscut pentru că a devenit prima persoană infirmă la toate cele patru membre din cauza unei boli rare, care a ajuns pe vârfurile munților Kilimanjaro și Aconcagua fără ajutorul protezelor.
De la Kyle Maynard vei învăța cuvântul finlandez „sisu” – tăria mentală de a continua să încerci și după ce ai senzația că ai ajuns la limita aptitudinilor tale și vei înțelege că suferința poate fi uneori cel mai bun dascăl.
De la Naval Ravikant, angel investor care a investit în peste 100 de companii, CEO și co-fondator al AngelList, o platformă care pune în legătură startupurile cu angel investors și solicitanți de locuri de muncă, vei învăța la ce e bună suferința:
„Suferința este un moment de claritate în care nu mai poți nega adevărul unei situații și ești forțat să treci printr-o schimbare incomodă. Am avut noroc să nu obțin tot ce mi-am dorit în viață, altfel aș fi fost fericit cu primul meu job bun, cu iubita din facultate și cu orașul în care am făcut facultatea. Faptul că am fost sărac în tinerețe m-a determinat să câștig bani la bătrânețe. Faptul că mi-am pierdut încrederea în șefi și în cei mai vârstnici decât mine m-a făcut independent și m-a transformat în adult. Faptul că am fost cât pe ce să intru într-o căsătorie greșită m-a ajutat să recunosc și să mă căsătoresc cu persoana potrivită. Faptul că m-am îmbolnăvit m-a făcut să mă concentrez pe sănătatea mea. Și exemplele ar putea continua. În suferință găsești semințele schimbării.”
De la Matt Ridley, apreciatul autor al cărților: The Red Queen (Regina roșie), The Origins of Virtue (Originile virtuții), Genome (Genomul), Francis Crick, The Rational Optimist (Optimistul rațional) și The Evolution of Everything (Evoluția tuturor lucrurilor) vei afla ce cărți să citești pentru a găsi răspunsul la întrebarea: Ce este viața?
De la Tim Urban, autorul blogului Wait But Why și unul dintre cei mai populari scriitori de pe internet vei afla cum a decurs întâlnirea lui cu Elon Musk, dar și cum își gândește și ce îl influențează în scrierea postărilor care se bucură de atât de mult succes. Tot de la el vei primi o lecție valoroasă despre ce înseamnă să renunți înainte de a încerca și să te bazezi pe presupuneri nefondate, dar și cum să gândești pe termen lung atunci când te ocupi de o afacere. Testul Patul de Moarte și Testul Epitafului sunt două instrumente utile sugerate de Tim Urban pe care vei dori, poate, să le aplici în propria viață…
Activista pentru apărarea drepturilor femeilor și a dreptului la liberă exprimare Ayaan Hirsi Ali îți va reaminti de crudele practici africane dar și de faptul că poți depăși absolut orice traumă și urca încet, încet, treptele succesului până în vârf. Tot ea îți va reaminti că este mai important să te ajuți pe tine însuți înainte de a încerca să îi ajuți pe alții.
De la Mike Maples Jr. investitor cu normă întreagă și partener în cadrul Floodgate, o firmă cu capital de risc specializată în investiții cu capital redus în startupuri vei învăța că: „Uneori... faptul că nu obții ce vrei îți deschide ușa spre obținerea lucrurilor de care ai nevoie.” Și că : „Integritatea este singurul drum pe care nu te vei rătăci niciodată.”
De la producătorul de film și autorul de bestselleruri New York Times - Soman Chainani, vei afla o mulțime de lucruri interesante, printre care și un sfat de urmat pentru cei care vor să devină artiști:
„De prea multe ori, artiștii aspiranți se forțează să-și transforme activitatea creativă în singura sursă de venit. Din experiența mea, acest drum duce spre nefericire. Dacă arta este singura ta sursă de venit, atunci, arta respectivă este supusă unei presiuni neîncetate, iar presiunea mercenară este dușmanul spiridușilor creatori din interiorul tău care încearcă să-și facă treaba. Existența unei surse diferite de venituri elimină presiunea exercitată asupra motorului tău creativ. Dacă arta ta nu duce nicăieri, ai totuși un plan blindat pe care să te poți baza. De aceea, sufletul tău creativ se simte mai ușor și mai liber să muncească cel mai bine.
Personal, iată ce metodă practic eu: Chiar și după trei cărți și un contract bănos de ecranizare, dau meditații copiilor în continuare și îi ajut să aplice pentru colegiu. Prietenii mei nu pot să înțeleagă asta, dar este singurul fel în care pot să scriu fără să am sentimentul că este o chestiune de viață și de moarte.”
De la Dita Von Teese, cea mai renumită actriță de teatru burlesc din lume, vei învăța că visurile din copilărie se pot împlini în altă formă:
„Eu cred că, uneori, defectele noastre ne pot duce spre măreție pentru că aceia dintre noi care avem dorință intensă, dar suntem lipsiți de talentele naturale date de Dumnezeu, găsim uneori căi ocolitoare de a ne împlini visurile. Nu m-am așteptat niciodată să ajung faimoasă pentru că-mi făceam micile mele dansuri cu coada de pene și pentru că mă scufundam într-un pahar uriaș de șampanie. Dar sunt foarte convinsă că prin integritate și prin dragostea mea adevărată pentru showbiz și cabaret, mi-am lăsat amprenta într-un mod mai important decât aș fi făcut-o dacă aș fi fost doar o balerină bună.”
De la doctorul în biologie moleculară Lewis Cantley, care a realizat progrese semnificative în studierea cancerului, pornind de la descoperirea rutei de semnalizare a fosfoinositidei 3-kinaze (pi3k) vei învăța cât de toxic este zahărul și cât de mult rău îți poate face consumat în cantități prea mari.
De la Esther Perel, numită cea mai importantă revoluționară din domeniul sexualității și sănătății relațiilor de la Dr. Ruth încoace și vorbitoare de nouă limbi străine, vei învăța câteva lucruri interesante despre relații și cât de important este să spui un banal: „Mulțumesc!” dar și despre faptul că este normal să apelezi la ceilalți în momentele de prăbușire:
„Faceți-vă mereu timp să mulțumiți oamenilor – nu doar atunci când știți că aveți ceva de câștigat. Dacă vă arătați interesați de ei, ei vor fi interesați de voi. Oamenii răspund bunătății cu bunătate și respectului cu respect. Relațiile – chiar și cele scurte – sunt uși deschise spre oportunitate.”
De la trendspotterul Tim O’Reilly, fondatorul și directorul general al O’Reilly Media care furnizează educație online, publică cărți, organizează conferințe și încearcă să schimbe lumea răspândind și amplificând cunoașterea inovatorilor, vei învăța să te bucuri de tot ce îți oferă viața, oricât de neînsemnat ar părea, sau mai bine zis de acele lucruri mici care ne fac viața frumoasă:
„În fiecare dimineață, în timp ce alerg, încerc să fotografiez o floare și să o distribui pe Instagram. Am fost inspirat să fac asta de un pasaj citit cu mulți ani în urmă într-o carte de C.S. Lewis (cred că era vorba de „Marea despărțire”) în care, după ce a murit, unul dintre personaje vede florile ca pe niște pete de culoare și spiritul care îl călăuzește îi spune: „Asta pentru că nu le-ai privit niciodată cu adevărat atunci când trăiai”. Cum spune replica din Hamilton, „Privește în jur. Privește în jur. Cât noroc avem că suntem în viață acum!”
De la Kevin Kelly, „senior maverick” la revista Wired, pe care a co-înființat-o în 1993, cofondator All Species Foundation, o organizație nonprofit care are misiunea de a cataloga și identifica toate speciile de vietăți de pe Pământ, și al Rosetta Project, care alcătuiește o arhivă a tuturor limbilor umane atestate, vei învăța cea mai valoroasă lecție de business instant pe care ai primit-o vreodată:
„Mi-am început prima afacere cu 200 $. Am cumpărat un spațiu de reclamă la sfârșitul revistei Rolling Stone în care promovam un catalog de ghiduri de vacanță cu buget redus prin poștă cu 1 $. Nu existau nici catalogul, nici stocul de exemplare. Dacă nu aș fi primit suficiente comenzi, aș fi înapoiat banii [toate comenzile], dar am reușit prin forțe proprii. Am învățat mult mai multe despre afaceri din acei 200 $ decât dintr-un MBA care te lasă dator vândut.”
La cei doar 29 de ani ai săi, Jérôme Jarre este cu siguranță un personaj interesant, care a încercat, a eșuat, a încercat din nou și în final a reușit. Este antreprenor, vedetă a rețelelor sociale Vine și Snapchat și un filantrop care reușește să schimbe câte puțin soarta celor nevoiași prin donațiile sale. El te va pune pe gânduri cu o întrebare (un citat de fapt aparținând lui Christopher Carmichael) la care ar trebui să ne gândim fiecare dintre noi în fiecare zi în care nu ne găsim sensul pe acest pământ:
„Ai 99 de ani, ești pe patul de moarte și ai șansa de a reveni în clipa asta: ce ai face?”
În plus, tot de la el vei învăța ce înseamnă să crezi cu adevărat în convingerile tale, citind scurta istorioară despre cum a refuzat un contract de un milion de dolari pentru că nu a vrut să facă reclamă unui anumit brand de dulciuri pentru copii.
De la Eric Ripert, recunoscut ca unul dintre cei mai buni chefi din lume vei învăța ce înseamnă adevărata pasiune, acesta povestind cum a fost dat afară din școală la 15 ani și cum inima lui s-a umplut de bucurie în acel moment, la gândul că în sfârșit își va putea urma visul:
„Pe la vreo 15 ani am fost exclus din școală pentru rezultate slabe și mi s-a spus că trebuie să-mi găsesc o vocație. Îmi amintesc că stăteam lângă mama, directorul era așezat în fața noastră, și încercam să par trist, dar în sinea mea eram încântat! De la o vârstă foarte fragedă am fost pasionat de gătit, pe care l-am deprins în bucătăria mamei mele. „Eșecul” acesta însemna că pot în sfârșit să urmez școala culinară! Școala vocațională m-a ajutat să ajung să mă pregătesc cu unii dintre cei mai mari chefi, lucru care m-a ajutat să devin cheful care sunt în ziua de azi, când îmi trăiesc pasiunea.”
De la Greg Norman, cunoscut ca „Marele Rechin Alb” care a câștigat peste 90 de competiții de golf la nivel mondial, inclusiv două Open Championships vei afla care sunt extraordinarele beneficii ale spălatului pe dinți stând într-un picior, dar și că visurile tale sunt schița realității.
De la Dr. Gabor Maté, specializat în neurologie, psihiatrie și psihologie, cunoscut pentru studiile sale despre dependențe și tratarea lor și autorul mai multor bestselleruri pe această temă, vei afla cum să abordezi oamenii de lângă tine suferind de o dependență și care este adevărul cu privire la acest comportament:
„Adevărul cu privire la dependență este că oamenii ajung forțat la ea din cauza suferinței, a traumelor, nesiguranței și problemelor emoționale. Dacă vrei să ajuți oamenii, întreabă-i de ce suferă atât de mult încât sunt împinși (cuvântul acesta apare din nou) să scape de suferință prin obiceiuri și substanțe autodistructive în ultimă instanță. După aceea, susține-i pe parcursul perioadei în care se vindecă de trauma care stă în centrul dependenței lor, un proces care începe întotdeauna cu compasiune și curiozitate, dar fără critică.”
Muneeb Ali, cofondatorul Blockstack, un nou tip de internet în care utilizatorii își controlează datele și aplicațiile funcționează fără servere remote, te va face să te gândești pentru o clipă la bătânețe și la cât de prețioase sunt toate clipele vieții noastre actuale, atât timp cât mai putem face ceva pentru a corecta, a înlocui, a repara, a schimba ceea ce nu ne place. Vei realiza mai ușor acest lucru punându-ți întrebarea:
„Când voi fi bătrân, cât voi fi dispus să plătesc pentru a călători înapoi în timp și a retrăi momentul prin care trec acum?”
De la multi-premiatul autor Yuval Noah Harari vei afla cât de benefică este meditația, ce cărți i-au hrănit cel mai bine sufletul până la cei 43 de ani pe care îi are acum, sau cum a fost refuzat „Sapiens” de mai multe edituri, inclusiv de una foarte cunoscută. Tot Yuval Harari ne oferă și o perspectivă extrem de interesantă asupra lumii viitorului:
”În mod tradițional, viața era împărțită în două părți principale: o perioadă de învățare urmată de o perioadă de muncă. În prima parte a vieții, îți construiai o identitate stabilă și dobândeai competențe personale și profesionale; în cea de a doua parte a vieții, te bazai pe identitatea și competențele tale pentru a naviga prin lume, pentru a-ți câștiga existența și pentru a-ți aduce contribuția în societate. Până în 2040, modelul acesta tradițional va fi depășit și singurul fel în care oamenii vor putea să rămână în joc va fi să învețe pe tot parcursul vieții și să se reinventeze continuu. Lumea lui 2040 va fi foarte diferită de lumea de azi si va fi extrem de haotică. Probabil că ritmul schimbărilor se va accelera și mai tare. Așa că oamenii vor avea nevoie de capacitatea de a învăța tot timpul și de a se reinventa în repetate rânduri, chiar și la vârsta de 60 de ani.”
Indiferent cum va arăta viitorul și ce competențe ni se vor cere în anii care vin, cu siguranță că ne vom simți mai bine pregătiți să-l întâmpinăm, citind. Îți recomand cu căldură acest volum al lui Tim Ferriss în care oamenii de succes coboară de pe piedestal, arătându-ne că au și ei frici și slăbiciuni, că se confruntă și ei cu boli și dependențe, că au și ei momente în care se simt slabi și neajutorați. Ce fac ei pentru a depăși problemele cu care ne confruntăm cu toții de altfel? Ce mănâncă? Ce gadgeturi folosesc? Cum se relaxează? Cum depășesc momentele de cădere psihică? Care sunt secretele lor? Ai aici la îndemână nu mai puțin de 600 de pagini cu care să te delectezi și din care să tragi propriile concluzii. Nu ezita să ne scrii și nouă în comentarii ce ți-a plăcut și ce lecții importante ai învățat din această carte. Mulțumim!