Utilizarea cristalelor si a pietrelor semipretioase in Ayurveda
Utilizarea cristalelor și a pietrelor semiprețioase în Ayurveda
Pietrele prețioase și semiprețioase sunt folosite în Ayurveda pentru a echilibra influența planetară și pentru a acționa direct asupra forțelor vitale. Vechii cercetători Ayurvedici au studiat proprietățile vindecătoare ale pietrelor semiprețioase și au descoperit faptul că acestea produc diferite energii specifice, energii care sunt relaționate cu frecvențele luminii pe care acestea le primesc.
Frecvențele respective pot fi văzute sub forma culorilor și sunt în strânsă legătură cu energiile planetelor care sunt regăsite dincolo de frecvențele vizibile ale luminii. Datorită capacității de a atrage și de a emana energii pozitive sau negative, energiile vindecătoare ale pietrelor semiprețioase pot fi atrase prin purtarea lor sub forma de bijuterii sau prin ținerea lor la nivelul corpului. De asemenea, cristalele pot fi puse în apă și lăsate acolo peste noapte, urmând ca în ziua următoare să fie consumată apa respectivă.
Pietrele prețioase sau semiprețioase pot elibera energie la nivelul centrilor energetici ai corpului (la nivelul chackrelor) și pot influența direct forțele vitale universale, așa-numitele doshas. Cristalele și pietrele semiprețioase pot aduce pace sau pot activa anumite organe specifice ale corpului sau să neutralizeze anumite influențe pe care planetele le au în funcție de data astrologică a nașterii cuiva.
Să facem cunoștință cu Ayurveda
Ayurveda se traduce prin „cunoașterea vieții” și datează din urmă cu 5000 de ani din textele din Sanskrită sub numele de Vedas. Este un sistem de vindecare ce folosește examinarea constituției fizice, a filozofiei și a forțelor vitale universale care se manifestă sub forma a trei energii diferite (cunoscute ca dosha), cunoscute ca vata, pitta sau kapha. Toți oamenii se spune că sunt de fapt o combinație unică a acestor trei forțe vitale.
Chiar dacă fiecare dintre noi are anumite caracteristici din aceste doshas, majoritatea oamenilor au o mai mare abundență a uneia dintre acestea, cel mult a două doshas. Pe măsură ce cursul vieții se continuă, proporția fiecăreia dintre aceste trei doshas fluctuează constant în funcție de mediul în care trăiești și locuiești, în funcție de dieta alimentară, de anotimp, de climat, vârstă sau mulți alți factori. În momentul în care aceste doshas ajung în dezechilibru, acestea pot să îți afecteze sănătatea, nivelul de energie și dispoziția generală.
Kahpa este acel tip de dosha sau de energie vitală unde se simte influența pământului și a apei ca elemente folosite pentru a face respectivele persoane să fie stabile, pline de compasiune și loiale. Aceste persoane caracterizate de această energie vitală sunt foarte metodice, urmează cu strictețe pașii și preferă o rutină clară atât în viața personală, cât și în cea profesională. Când forța vitală sau Kahpa ajunge în dezechilibru, aceste persoane devin lipsite de motivație, încăpățânate și se complac chiar dacă ar fi nevoie de o schimbare. În acest context metabolismul acestor persoane devine lent și apetitul pentru mâncare sau pentru activități care să stimuleze persoanele respective sunt mai puțin intense comparativ cu celelalte două doshas, vata sau pita. Persoanele descrise prin dosha Kahpa beneficiează de faptul că se expun la noi medii, oameni și ocazional postesc.
Pitta este un al doilea tip de dosha care este caracterizată prin elementul de foc, fapt ce face ca persoanele dominate de acest tip de energie vitală să fie puternice, intense și iritabile. Din punct de vedere fizic au tendința de a fi construite cu o musculatură puternică. Au o dorință puternică și cu intenții bune în a face ceea ce cred că este corect. Sunt foarte competitivi și au aceeași intensitate atât în muncă, cât și atunci când se joacă. Sunt lideri naturali și învață repede abilitățile pentru a realiza diferite lucruri. Adesea persoanele având această energie vitală suferă de probleme medicale precum inflamații, acnee sau erupții cutanate. Pentru a regăsi echilibrul, persoanele având o energie vitală de tip pitta trebuie să își gestioneze tendința de a fi mereu „aprins”, transformând acest „foc” într-un mod productiv și învățând să recunoască puterea distructivă a acestei atitudini.
Vata este a treia variantă de dosha, fiind descrisă pentru aceia care au constituție fizică slabă. Mental și fizic sunt foarte activi și adoră activitățile creative, să întâlnească oameni noi și să călătorească în locuri noi. Când sunt în echilibru, persoanele având energie vata sunt flexibili, cu imaginație bogată și cu idei originale. Când își pierd echilibrul, devin anxioși, fără repere și se pot teme în a-și lua angajamente sau să urmeze strict o rutină sau să finalizeze proiecte. Adesea oamenii cu energie vitală de tip vata manifestă simptome precum mâini reci, constipație, piele uscată sau articulații care fac sunet. Datorită faptului că elementul de aer este foarte prezent în viața lor, aceștia își pot schimba imediat energia și dispoziția. Din acest motiv se întâmplă frecvent ca aceștia să nu respecte orele de somn și programul de mese, fapt ce duce la probleme cu imunitatea și cu insomnia.
Există persoane care manifestă doua sau chiar trei doshas în același timp. Acest lucru înseamnă că există caracteristici specifice pentru două sau trei doshas care sunt regăsite în cazul aceleiași persoane. Practic persoanele respective manifestă caracteristici specifice unei anumite energii vitale în funcție de circumstanțe și condițiile în care se regăsește la un moment dat.
Cristale și pietre semiprețioase în funcție de forțele vitale (doshas)
Pentru fiecare tip de forță vitală sau dosha conform Ayurveda, există anumite cristale și pietre semiprețioase potrivite. În categoria pietrelor semiprețioase pentru vata sunt folosite cristale precum smarald, jad, topaz, granat sau rubin. În combinație cu diferite metale prețioase pot fi folosite alte cristale și pietre semiprețioase. Citrinul se combină cu aurul, ametistul cu un medalion din aur, berilul cu inel de argint. Există și câteva cristale sau pietre semiprețioase care sunt specifice pentru vata și care se pot combina în anumite moduri. Lapis lazuli poate fi combinat cu un medalion din aur, iar inelul de opal poate fi purtat pe un deget la mâna dreaptă.
Pentru Pitta există alte cristale și pietre semiprețioase. Piatra lunii, cuarțul transparent, smaraldul, jadul, perlele, peridotul sau safirul albastru. Din perspectiva combinațiilor dintre metale prețioase și cristale sau pietre semiprețioase, pentru Pitta avem varianta de a combina ametistul cu argintul, diamantul cu inelul de aur alb care să fie purtat pe degetul mijlociu sau pe degetul mic.
Pentru forța vitală sau dosha kapha sunt recomandate cristale și pietre semiprețioase precum granatul, rubinul, safirul albastru sau ametistul. În combinație cu alte metale prețioase putem avea lapis lazuli cu medalion din aur, agatul cu medalion din aur sau inelul de beril purtat pe degetul inelar de la mâna dreaptă.
Folosirea cristalelor în Ayurveda
Există mai multe cristale care pot fi folosite în cadrul abordărilor Ayurveda. În ceea ce urmează vei putea găsi o parte dintre aceste cristale și cum sunt acestea folosite în funcție de tipul de dosha.
- Rubinul este unul dintre cristalele folosite în Ayurveda. Din punct de vedere astrologic rubinul reprezintă soarele. Este un cristal cu rol de protecție a vieții care promovează longevitatea, mai ales pentru persoanele cu dosha Vata și Kapha. De asemenea aduce prosperitate și îmbunătățește concentrarea și puterea mentală. Rubinul este un cristal care calmează Vata și Kapha, în vreme ce în cazul Pitta ridică.
- Perlele reprezintă luna și din acest motiv au un efect de răcorire și de calmare, ajutând la vindecarea vibrațiilor. Perlele ajută la echilibrarea tuturor forțelor vitale (doshas), chiar dacă acțiunea de calmare acționează în special asupra Pitta. Perlele oferă pace mentală și liniște.
- Safirul albastru este o piatră fantastică ce reprezintă planeta Saturn și care aduce beneficii asupra fiecărei planete din punct de vedere spiritual. Saturn este zeitate a pământului și fierului, oferă iluminare. Safirul albastru acționează pentru calmarea Vata și Kapha și poate stimula Pitta. Ajută la întărirea mușchilor și a sistemului osos, dar și la vindecarea artritei.
- Lapis lazuli are energia similară planetei Saturn și este considerată a fi o piatră din rai și sfântă. Oferă putere asupra corpului fizic, minții și conștiinței. De asemenea ajută la atingerea unor niveluri spirituale mai ridicate pentru purtătorul acestei pietre. Întărește vederea și ochii, calmează Vata și Pitta, fiind în același timp de mare ajutor pentru anxietate, frică și slăbiciune la nivelul inimii. Este de asemenea de foarte mare ajutor pentru bolile de ficat și de piele.
- Smaraldul este o piatră puternică și prețioasă care aduce prosperitate și trezire spirituală. Calmează Vata și Pitta, liniștește sistemul nervos și calmează stările de nervozitate. Simbol pentru planeta Mercur, smaraldul ajută la îmbunătățirea scrierii, dar și a puterii de a ține discursuri.
- Diamantul este o piatră prețioasă foarte puternică pentru combaterea îmbătrânirii permanente și pentru a întări imunitatea. Energia sa aduce vibrații energetice subtile la nivelul inimii, creierului și a țesuturilor corpului. Este cea mai bună piatră prețioasă pentru reîntinerire. Aduce de asemenea prosperitate și creștere spirituală.
- Cuarțul are vibrații precum ale planetei Venus, fiind astfel similare cu diamantul din perspectiva energiei. Acest cristal calmează Vata, îmbunătățește calitatea percepției și îmbunătățește comunicarea și intuiția. Cristalele de cuarț pot fi purtate sub formă de medalioane sau asemenea unui inel pe deget.
- Ametistul este o piatră potrivită pentru chackra coroană și pentru a avea claritate mentală. Pentru a aduce prosperitate, ametistul trebuie să fie folosit cu aurul. Ametistul îmbunătățește semnificativ demnitatea, iubirea, compasiunea și speranța. Această piatră semiprețioasă ajută persoanele individuale să își controleze emoțiile și este foarte utilă pentru dezechilibrele pentru Vata și Pitta.
- Acvamarinul este un înlocuitor al smaraldului, simbolizând astfel planeta Mercur. Acvamarinul reduce slăbiciunea mentală, promovează fericirea și inteligența, îmbunătățind în același timp puterea de a exprima prin cuvinte și îmbunătățește memoria. Această piatră semiprețioasă are calități similare cu cele ale planetei Venus, fiind potrivită pentru cuplurile căsătorite pentru a crește iubirea în cadrul relațiilor. Trebuie reținut faptul că purtarea unei pietre potrivite nu este suficient pentru a rezolva problema dezechilibrului celor trei doshas. Este necesar să ai grijă de dietă, să meditezi și să faci exercițiile fizice necesare pentru un astfel de echilibru.
Remarci finale
Acestea sunt o parte dintre cristalele care pot fi folosite în contextul în care vrei să urmezi principiile Ayurveda, dar în același timp să apelezi la energia cristalelor. Poți ține cont de aceste sugestii de mai sus sau poți să apelezi la un specialist în practicile Ayurveda. În aceeași măsura, dacă ai nevoie de cristale sau pietre semiprețioase, poți descoperi o ofertă foarte diversificată și extrem de numeroasă în oferta magazinului StoneMania.
Recenzii clienti
Nicio recenzie gasita. Fii primul care scrie!