Viaţa veşnică a sufletului - Jane Roberts, carte
Descriere
Viaţa veşnică a sufletului
Scrierile lui Seth
Una dintre cele mai puternice cărţi ale lui Seth, Scrierile lui Seth: Viaţa veşnică a sufletului reprezintă un ghid esenţial pentru o viaţă conştientă. Cartea rosteşte clar şi puternic cele mai lăuntrice bogăţii ale potenţialului uman şi prezintă conceptul că suntem independenţi de imaginea noastră fizică şi avem acces la cunoaşterea intuitivă şi la alte dimensiuni ale realităţii. Scrierile lui Seth: Viaţa veşnică a sufletului au rezistat testului timpului şi sunt considerate încă una dintre cele mai dinamice şi strălucitoare schiţe de realitate interioară şi potenţial uman disponibile astăzi.
Descriere„Fiecare individualitate are acces la cunoaşterea intuitivă şi poate întrezări imagini din realitatea interioară. Universul se adresează individual, specific fiecăruia dintre noi... Conştienţa creează formă. Nu se poate altfel. Nu toate personalităţile sunt fizice. Doar pentru că tu eşti atât de puternic concentrat pe aspectele de fiecare zi, se întâmplă să nu realizezi că există un fragment din tine care ştie că puterile sale sunt mult superioare acelora manifestate de sinele obişnuit.“ „Fiecare dintre voi a mai trăit alte existenţe, şi această cunoaştere este în interiorul tău, deşi nu eşti conştient pe deplin de asta. Sper că această carte va servi la eliberarea sinelui profund intuitiv din fiecare cititor şi va aduce în prim planul conştienţei acele înţelegeri care îţi vor fi de mai mare folos.“
„Seth a fost unul din primii mei maeştri metafizici. El rămâne o sursă constantă de cunoaştere şi de inspiraţie în viaţa mea.“
„Scrierile lui Seth: Viaţa veşnică a sufletului prezintă o schiţă alternativă a realităţii cu o diagramă nouă a sufletului… utilă tuturor celor care doresc să exploreze conştienţa umană.“
„Aş dori ca Scrierile lui Seth: Viaţa veşnică a sufletului să fie recomandate ca lectură obligatorie pentru toţi cei aflaţi pe calea spirituală. Informaţiile uimitor de profunde pe care Scrierile lui Seth: Viaţa veşnică a sufletului le conţin sunt tot atât de relevante în zilele noastre cât au fost şi la începutul anilor ´70, atunci când Jane Roberts a scris acest material.“
Caracteristici
|
Specificatii
- Jane Roberts
- Inspiraţie divină
- Adevar Divin
Review-uri
Nicio recenzie gasita. Fii primul care scrie!
Cuprins carte
Introducere ... 11
PARTEA ÎNTÂI
Capitolul 1: Nu am un corp fizic, totuşi îţi scriu această carte ... 31
Capitolul 2: Mediul, munca şi activităţile mele prezente ... 48
Capitolul 3: Munca mea şi acele dimensiuni ale realităţii în care sunt implicat ... 64
Capitolul 4: Dramele reîntrupării ... 83
Capitolul 5: Cum iau gândurile formă – puncte de coordonare ... 100
Capitolul 6: Sufletul şi natura percepţiilor sale ... 112
Capitolul 7: Potenţialul sufletului ... 130
Capitolul 8: Somnul, visele şi conştienţa ... 144
PARTEA A DOUA
Capitolul 9: Experienţa „morţii“ ... 167
Capitolul 10: Condiţii de „moarte“ în viaţă ... 189
Capitolul 11: Alegerile de după moarte şi mecanismele tranziţiei ... 205
Capitolul 12: Relaţiile reîntrupării ... 224
Capitolul 13: Reîntruparea, visele şi bărbatul şi femeia ascunşi în sinele interior ... 241
Capitolul 14: Povestea începutului şi Dumnezeul multidimensional ... 260
Capitolul 15: Civilizaţii reîntrupate, probabilităţi şi mai multe despre Dumnezeul multidimensional ... 275
Capitolul 16: Sisteme, oameni şi dumnezei probabili ... 291
Capitolul 17: Probabilităţi, natura binelui şi a răului şi simbolismul religios ... 305
Capitolul 18: Diferite stadii ale conştienţei, simbolism şi focalizări multiple ... 325
Capitolul 19: Prezentul alternativ şi focalizări multiple ... 345
Capitolul 20: Întrebări şi răspunsuri ... 371
Capitolul 21: Înţelesul religiei ... 409
Capitolul 22: Un rămas bun şi o introducere: Aspecte ale personalităţii multidimensionale privite din perspectiva experienţei mele ... 440
Anexă ... 467
Despre autor... 537
Alte cărţi de Jane Roberts ... 539
A apărut în: 2012-11
Fragmente din carte
CAPITOLUL 1
NU AM UN CORP FIZIC, TOTUŞI ÎŢI SCRIU ACEASTĂ CARTE
Şedinţa 511, 21 Ianuarie 1970
Miercuri, ora 21:10
În deschiderea acestor însemnări, dă-mi voie să-ţi spun că există schimbări semnificative în Jane atunci când este în transă şi vorbeşte pentru Seth. De obicei, Jane intră şi iese din transă cu o viteză uimitoare. Nu ţine ochii închişi în timpul şedinţelor de transă, cu excepţia unor perioade scurte de timp – când pot fi vag închişi, sau pe jumătate închişi, sau larg deschişi şi de o culoare mult mai închisă decât de obicei. Stă tolănită în balansoarul ei tip Kennedy, dar câteodată se ridică şi face câţiva paşi. Fumează, ia câteva înghiţituri de vin, bere sau cafea când e în transă. Câteodată, când este în transă foarte profundă, are nevoie de câteva minute pentru a-şi reveni. Aproape întotdeauna mă însoţeşte la o gustare după şedinţă, indiferent cât de târziu ar fi.
Vocea lui Jane în transă poate fi aproape conversaţională ca tonalitate, volum şi măsură, dar depinde de o serie largă de factori. De obicei este cumva mai profundă decât vocea ei obişnuită. Uneori, vocea lui Seth transmisă prin vocea ei este răsunătoare, mult mai puternică, cu un ton hotărât masculin şi cu o energie evidentă în spatele ei. Cu toate astea, majoritatea şedinţelor noastre sunt chiar liniştite. Seth vorbeşte cu un accent greu de identificat. A fost numit rusesc, irlandez, german, olandez, italian şi chiar francez. Odată, Seth a comentat cu umor că modul lui de a vorbi este de fapt corespunzător „mediului cosmopolit“ pe care l-a dobândit în fiecare viaţă. Jane şi cu mine credem că este doar personal, şi că invocă răspunsuri diverse în oameni, corespunzător cu mediul etnic şi emoţional în care au trăit.
Mai sunt încă două efecte pe care Jane le manifestă de fiecare dată atunci când este în transă. Unul dintre ele este o manieră scriitoricească rigidă. Altul este o rearanjare a muşchilor ei faciali, încordare, cred eu că de la infuzia de energie – sau de conştienţă. Cu timpul, acest efect s-a pronunţat, ca atare pot să detectez prezenţa imediată a lui Seth.
Cred că aceste schimbări care au loc în Jane în timpul şedinţelor sunt cauzate de recepţia ei creatoare a unui fragment dintr-o entitate, a unei esenţe, pe care noi o numim Seth, şi ale cărei idei le recepţionează. Transformarea lui Jane în Seth este originală, şi se amortizează în timp. Dincolo de rang, Seth este o prezenţă unică şi plăcută. Ascult şi schimb impresii, dialoghez cu o altă personalitate.
Înainte de şedinţă, Jane a spus că se simte agitată; credea că Seth va începe cartea lui în acea seară. Sentimentele ei de nervozitate sunt chiar neobişnuite în aceste şedinţe. Am liniştit-o, spunându-i să uite totul şi să lase cartea să vină de la sine.
Joseph, îţi doresc o seară plăcută.
„Bună seara, Seth“
Prietenul nostru Ruburt are într-adevăr emoţii, şi într-o anumită măsură este de înţeles, aşa că o să-i îngădui asta. Totuşi, să începem cu Capitolul 1. Zâmbeşte. Ruburt poate scrie o introducere, dacă doreşte. Pauză.
Capitolul 1
Acum: Ai auzit de vânătorii de fantome. Aş putea fi numit pur şi simplu o fantomă scriitoare, deşi eu personal nu aprob termenul de „fantomă“. Este adevărat că de obicei nu sunt văzut în termeni fizici. Nu-mi place nici termenul de „spirit“, şi totuşi dacă definiţia voastră implică ideea unei personalităţi fără un trup fizic, atunci trebuie să accept că descrierea mi se potriveşte.
Mă adresez unei audienţe nevăzute. Totuşi, ştiu că cititorii mei există, şi prin urmare am să cer acum fiecăruia dintre ei să-mi ofere acelaşi privilegiu.
Scriu această carte prin auspiciile unei femei faţă de care am devenit suficient de apropiat. Poate că unora li se pare ciudat că mă adresez ei „Ruburt“, un nume „masculin“, dar motivul este că o cunosc din alte timpuri şi locuri, după alte nume. Ea a fost pe rând femeie şi bărbat, şi identitatea acestei persoane care a trăit aceste existenţe separate poate fi identificată sub numele de Ruburt.
Numele nu sunt importante, totuşi. Numele meu este Seth. Numele sunt simple identificări, simboluri; şi totuşi, de vreme ce voi trebuie să le folosiţi, o să procedez şi eu la fel. Scriu această carte cu ajutorul lui Ruburt, care rosteşte cuvintele în locul meu. În această viaţă, Ruburt poartă numele de Jane, iar soţul ei, care se numeşte Robert Butts, notează cuvintele pe care Jane le rosteşte. Eu îl numesc Joseph.
Cititorii mei îşi pot închipui că sunt fiinţe fizice, legate de un trup, întemniţate în scheletul trupului lor, de carne şi piele. Dacă tu crezi că existenţa ta depinde de o imagine materială, atunci te simţi în pericol de distrugere, întrucât nicio formă fizică nu este veşnică, şi niciun trup, deşi frumos în tinereţe, nu rămâne la fel de viguros şi plin de farmec la bătrâneţe. Dacă te identifici cu tinereţea ta, sau cu frumuseţea, cu intelectul sau cu realizările tale, atunci te consumi pe dinăuntru de teamă ca aceste atribute vor dispărea.
Scriu această carte pentru a te asigura că nu aşa stau lucrurile. Fundamental, nu eşti cu nimic mai mult o fiinţă fizică decât sunt eu, şi am renunţat sau părăsit mai multe trupuri decât mă interesează să povestesc. Fiinţele care nu există nu scriu cărţi. Sunt cu adevărat independent de o imagine fizică, ca şi tine de altfel.
Conştienţa dă formă. Nu există altă cale. Nu toate fiinţele sunt fizice. Crezi asta pentru că eşti mult prea preocupat de problemele tale zilnice şi nu realizezi că există o parte din tine care ştie că puterile sale sunt cu mult superioare celor manifestate de sinele obişnuit.
Fiecare dintre voi a trăit alte existenţe, şi această cunoaştere este în voi, deşi nu sunteţi conştienţi de asta. Sper ca această carte să te ajute să eliberezi sinele interior care există în fiecare dintre cititorii mei, şi să-l aduci în prim planul conştienţei, indiferent care particularitate a înţelegerii interioare îţi va servi cel mai mult.
Acum, când scriu această carte, este sfârşitul lui ianuarie 1970, în unitatea voastră de măsură a timpului. Ruburt este o femeie zveltă, brunetă, vioaie, care stă aşezată într-un balansoar şi care rosteşte aceste cuvinte pentru mine.
A urmat o pauză lungă de la 21:35.
Conştiinţa mea este foarte bine focalizată în trupul lui Ruburt. Este o noapte rece. Aceasta este a patra noastră experienţă în care scriem o carte în transă totală, şi Ruburt era puţin agitată înainte de a începe şedinţa. Nu este uşor să o fac pe această femeie să vorbească pentru mine. E nevoie de multe manevre şi de adaptări psihologice. Am întemeiat împreună o punte psihologică între noi doi, între Ruburt şi mine.
Nu vorbesc prin intermediul lui Ruburt aşa cum ar vorbi cineva la telefon. Mai degrabă există o puternică tensiune nervoasă, o proiecţie a caracteristicilor fiecăruia dintre noi de ambele părţi, pe care o folosesc în comunicare. Voi explica mai târziu cum este creat şi menţinut acest cadru psihologic, întrucât este precum un drum care trebuie menţinut curat, liber de grohotiş. Ar fi mult mai bine pentru tine dacă citind această carte, te-ai întreba cine eşti tu, decât să te întrebi cine sunt eu, întrucât nu poţi să înţelegi cine sunt eu dacă nu înţelegi natura personalităţii şi caracteristicile conştienţei.
Dacă tu crezi cu convingere că undeva în craniul tău este ferecată conştienţa ta şi că este incapabilă să evadeze, dacă tu simţi că ea se sfârşeşte la graniţele trupului tău, atunci te subapreciezi, şi vei crede că eu sunt o iluzie. Nu sunt cu nimic mai mult o iluzie decât eşti tu.
Pot să spun cu onestitate tuturor cititorilor mei: sunt mai bătrân decât oricare dintre voi, cel puţin în termeni de vârstă, aşa cum vă gândiţi voi la ea. Dacă un scriitor poate fi calificat în termeni de autoritate pe baza vârstei pe care o are, atunci eu ar trebui să primesc o medalie. Sunt esenţa energiei personalizate, fără o formă fizică. Cum de altfel, sunt conştient de anumite adevăruri pe care mulţi dintre voi se pare că le-aţi uitat.
Sper ca eu să vi le amintesc. Nu mă adresez foarte mult acelei părţi din tine la care tu te gândeşti ca fiind tu, cât acelei părţi din tine pe care tu nu o cunoşti, pe care într-o mare măsură o ignori şi de care în altă mare măsură ai uitat. Acea parte din tine citeşte această carte, chiar dacă „tu“ o citeşti.
Mă adresez acelora dintre voi care cred într-un Dumnezeu, şi acelora care nu cred, acelora care cred că ştiinţa răspunde tuturor întrebărilor cu privire la natura realităţii, şi acelora dintre voi care nu cred asta. Sper să-ţi ofer cheia care îţi va permite să studiezi de unul singur natura realităţii, aşa cum nu ai mai făcut până acum.
Există câteva lucruri pe care îţi cer să le înţelegi. Nu eşti blocat în timp precum un fluture într-o sticlă, ale cărui aripi sunt, prin urmare, inutile. Nu te poţi încrede în simţurile tale fizice că îţi oferă o imagine fidelă a realităţii. Ele mint frumos, îţi oferă o poveste ireală în care crezi fără doar şi poate. De cele mai multe ori eşti mai înţelept, mai creativ, şi cu mai multă cunoaştere atunci când visezi decât atunci când eşti treaz.
S-ar putea ca aceste afirmaţii să-ţi mai mult decât îndoielnice, dar sper ca atunci când vei termina de citit să vezi că sunt afirmaţii sincere ale realităţii.
Informaţiile pe care ţi le voi oferi au mai fost spuse de-a lungul secolelor, şi au fost repetate atunci când au fost uitate. Sper să clarific multe aspecte care au fost denaturate de-a lungul timpului. Interpretarea pe care o ofer este originală, întrucât cunoaşterea nu trăieşte în vid, şi toate informaţiile trebuie interpretate şi influenţate de personalitatea care le posedă şi le oferă mai departe. Prin urmare, descriu realitatea aşa cum o cunosc, şi experienţa mea în multe învelişuri şi dimensiuni.
Nu spun că alte realităţi nu există. Posed o conştiinţă dinainte ca planeta ta să se fi format. Pentru a scrie această carte – şi pentru majoritatea comunicărilor dintre mine şi Ruburt – am adoptat din baza de date a personalităţilor anterioare care am fost, acele caracteristici pe care le-am considerat necesare. Există mulţi ca noi, fiinţe ca şi mine, care nu sunt focalizaţi pe material sau pe timp. Existenţa noastră îţi poate părea stranie, întrucât tu nu realizezi adevăratul potenţial al unei fiinţe, şi eşti paralizat de concepţiile tale limitate.
Pauză, apoi cu umor: Poţi lua o pauză.
„Mulţumesc.“
22:18. Jane a părăsit starea de transă cu uşurinţă, deşi a fost una foarte profundă. S-a arătat surprinsă că a trecut atât de mult timp. Se simţea de asemenea uşurată că Seth şi-a început cartea, în timp ce ea era într-o stare de transă atât de adâncă. „Oh, e inteligent“, a spus râzând. „E suficient de viclean.“
Seth a reluat scrierea cărţii la 22:34.
Înainte de toate sunt un învăţător, dar nu am fost un om al cuvântului. Sunt înainte de toate o fiinţă cu un mesaj: tu ai creat lumea pe care o cunoşti. Ai primit probabil cel mai extraordinar dar dintre toate: abilitatea de a-ţi proiecta gândurile în lumea exterioară, oferindu-le o formă fizică.
Darul aduce cu sine responsabilitate, şi mulţi dintre voi sunteţi tentaţi să vă asumaţi realizările din viaţă şi să-l blamaţi pe Dumnezeu, soarta şi societatea pentru eşecurile voastre. Astfel, omenirea are tendinţa de a proiecta vina şi greşelile proprii asupra imaginii unui Dumnezeu – tată, care trebuie să se fi plictisit de atâtea nemulţumiri.
Adevărul este că fiecare dintre voi îşi creează propria realitate fizică; şi în mare, tu creezi în aceeaşi măsură atât momentele de glorie cât şi terorile care există în experienţa ta terestră. Dacă nu vei înţelege că tu eşti creatorul, vei refuza să accepţi această responsabilitate. Nici nu vei mai putea da vina pe diavol pentru nenorocirile care există în lume. Ai evoluat suficient de mult încât să înţelegi că diavolul este o proiecţie a psihicului tău, dar nu ai devenit suficient de înţelept să înveţi cum să-ţi foloseşti constructiv creativitatea.
Majoritatea cititorilor mei sunt familiarizaţi cu termenul de „legătură musculară“. Ca specie, ai dezvoltat în schimb o „legătură cu egoul“, păstrată într-o rigiditate spirituală, cu fragmente intuitive ale sinelui fie respinse, fie distorsionate dincolo de orice recunoaştere.
Pauză la 22:45. Se face târziu. Amândoi prietenii mei trebuie să se trezească devreme dimineaţa. Ruburt lucrează la cele două cărţi ale lui şi trebuie să se odihnească. Înainte de a încheia această şedinţă, îţi cer să-ţi imaginezi montajul nostru, întrucât Ruburt spunea că un scriitor trebuie să pună în cadru cu mare atenţie scena. Cu umor.
Vorbesc prin Ruburt de două ori pe săptămână, lunea şi miercurea, în aceeaşi încăpere spaţioasă. Luminile sunt întotdeauna aprinse. În această seară a fost plăcut pentru mine să privesc prin ochii lui Ruburt la colţul hivernal de afară.
Realitatea fizică mi-a încărcat întotdeauna bateriile şi, pe măsură ce scriu această carte, şi datorită cooperării lui Ruburt, văd că am apreciat corect şarmul lui unic. Ar trebui menţionat aici încă un personaj: Willy, un motan uriaş foarte iubit, care doarme acum.
Willy dormea – sforăia chiar – deasupra televizorului nostru. Era chiar în spatele lui Jane, aşa cum stătea întinsă în balansoarul ei.
Însăşi natura conştienţei unui animal este un subiect foarte interesant, la care ne vom referi mai târziu. Pisica este conştientă de prezenţa mea, şi cu mai multe ocazii a reacţionat în consecinţă. Sper să exemplific în această carte interacţiunea constantă care are loc între toate unităţile conştienţei, comunicarea care depăşeşte barierele speciilor; şi în câteva dintre subiectele noastre de discuţie îl voi folosi ca exemplu pe motanul Willy.
Putem lua o pauză sau încheiem şedinţa, cum vrei.
„OK, atunci cred că vom încheia.“
Cele mai calde urări din inimă pentru voi amândoi.
„E foarte interesant.“
Pauză, şi apoi zâmbeşte.
Vă doresc numai bine.
„Noapte bună, Seth.“
Ora 23:00. Jane a ieşit imediat din transă. A ţinut bine pasul în timpul şedinţei. A spus că e mulţumită că Seth a început lucrul la carte. „În trecut“, a spus ea, „de fiecare dată când m-am gândit că Seth va începe cartea, m-am temut să-l las.
Jane se întreba acum asupra conţinutului cărţii lui Seth. Poate pare impresionant de spus că ea nu a văzut materialul până ce nu a fost finalizat. Am decis că nu contează dacă îl vede sau nu, întrucât va citi materialul când îl voi fi terminat de dactilografiat.“
ŞEDINŢA 512, 27 IANUARIE 1970
MARŢI, ORA 21:00
Programul nostru obişnuit de şedinţă pentru ziua de marţi a fost amânat până în seara asta.
Ritmul lui Jane era cam lent, cu multe pauze lungi. Câteva dintre ele sunt menţionate în carte. Tonalitatea vocii era medie; deschidea deseori ochii.
Bună seara.
„Bună seara, Seth.“
Haide să revenim la materialul nostru.
Din moment ce am menţionat animalele, dă-mi voie să spun aici că ele posedă un tip de conştienţă care nu le permite atât de multă libertate cât vă permite vouă, fiinţelor umane. În acelaşi timp, nici nu sunt limitate totuşi în utilizarea ei de anumite caracteristici care împiedică deseori potenţialul practic al conştienţei umane.
Conştienţa este o cale de a percepe numeroase dimensiuni ale realităţii. Conştienţa, aşa cum o cunoşti tu, este cât se poate de specializată. Simţurile fizice îţi permit să percepi lumea tridimensional, şi totuşi, prin natura lor proprie, simţurile îţi pot inhiba percepţia unor alte dimensiuni la fel de valide. Majoritatea dintre voi se identifică cu sinele zilnic orientat fizic. Deşi nici nu te gândeşti să te identifici cu o anumită parte din trup şi să ignori celelalte părţi, totuşi acţionezi astfel (zâmbeşte) atunci când îţi imaginezi că sinele egocentric poartă povara identităţii tale.
Îţi spun că nu eşti un sac cosmic de carne şi oase, aruncat împreună cu un amestec de elemente şi compuşi chimici. Conştienţa ta nu este un produs inflamabil, format pur şi simplu accidental prin interacţiunea componentelor chimice.
Nu eşti un vlăstar abandonat al materiei fizice, şi nici conştienţa ta nu a fost menită să dispară ca un fum în vânt. În schimb, tu ai modelat trupul tău fizic pe care, la un nivel inconştient şi profund, îl cunoşti în cel mai mic detaliu şi cu claritate miraculoasă, cunoşti fiecare celulă care îl compune în fiecare minut. Procesul acesta nu intenţionează a fi doar simbolic.
Acum, pentru că mintea ta conştientă, aşa cum te gândeşti la ea, nu este conştientă de aceste activităţi, nu te identifici cu acest fragment interior al tău. Preferi să te identifici cu acea parte din tine care se uită la televizor sau care găteşte sau care lucrează – acea parte din tine despre care crezi că ştie ce face. Dar această parte din tine aparent inconştientă este cu mult mai bine informată, şi de bunul ei mers depinde întreaga ta existenţă fizică.
Acest fragment este conştient, lucid, alert. Eşti de fapt tu, atât de focalizat pe realitatea fizică încât nu-ţi asculţi propria voce, nu înţelegi că reprezintă cea mai mare putere psihologică de la care sinele tău orientat fizic răsare.
Numesc acest inconştient aparent, „egoul interior“ întrucât el direcţionează activităţile interne. El corelează informaţia care este percepută nu prin simţurile fizice, ci prin alte canale interne. Este receptorul intern al realităţii care există dincolo de tridimensional. El poartă în interiorul lui memoria fiecărei existenţe trecute. El caută în dimensiunile subiective care sunt infinite, şi din aceste dimensiuni subiective toate realităţile obiective circulă. Pauză lungă.
Toate informaţiile necesare îţi sunt oferite prin aceste canale interioare, şi activităţi interioare incredibile au loc înainte ca tu să ridici un deget, să clipeşti sau să citeşti această propoziţie până la sfârşit. Această parte a identităţii tale este nativ clarvăzătoare şi telepatică, astfel încât eşti avertizat de dezastre înainte ca ele să se manifeste, fie că accepţi sau nu conştient mesajul, şi toate comunicările au loc cu mult înainte ca un cuvânt să fie rostit.
Calm: Putem lua o pauză acum să te odihneşti.
„Sunt OK.“
„Egoul exterior“ şi egoul interior operează împreună, unul îţi permite să manipulezi în lumea pe care o cunoşti, iar celălalt îţi oferă percepţiile fine interioare fără de care existenţa fizică nu ar putea fi menţinută.
Există totuşi un fragment din tine, identitatea profundă care formează atât egoul interior cât şi egoul exterior, care decide ca tu să exişti ca fiinţă fizică în acest timp şi spaţiu. Acesta este miezul identităţii tale, sămânţa de spirit din care ai răsărit, personalitatea multidimensională din care faci parte.
Pentru aceia dintre voi care se întreabă unde plasez eu subconştientul, aşa cum se gândesc psihologii la el, ţi-l poţi imagina ca pe un loc de întâlnire, să spunem, dintre egourile exterioare şi cele interioare. Trebuie să înţelegi că nu există totuşi diviziuni reale ale sinelui, vorbim de o varietate de fragmente doar pentru a putea clarifica ideea de bază.
De vreme ce ne adresăm individualităţilor celor care se identifică cu „sinele obişnuit conştient“, am adus în prim plan acest subiect în cadrul Capitolului 1, întrucât voi folosi aceşti termini mai târziu în carte, şi pentru că am vrut să exprim personalitatea multidimensională cât mai curând posibil.
Nu te poţi înţelege pe sine, şi nu poţi accepta existenţa mea independentă până când nu te debarasezi de noţiunea că personalitatea este un atribut de „aici şi acum“ al conştienţei. Unele dintre informaţiile pe care le-aş putea spune în această carte despre realitatea fizică s-ar putea să te sperie, dar aminteşte-ţi că eu le privesc dintr-un unghi de vedere total diferit de al tău.
Jane a făcut multe pauze aici când a vorbit pentru Seth. Ochii au fost deseori închişi.
Eşti în prezent focalizat pe deplin în interiorul tău, întrebându-te probabil ce ar mai fi putut rămâne în afara ta. Eu sunt în afara ta, întorcându-mă momentan către o dimensiune pe care o cunosc şi iubesc. Nu sunt totuşi ceea ce tu ai putea numi un rezident. În timp ce posed un „act de identitate“ sufletesc, există totuşi câteva probleme de traducere, inconveniente de intrare cu care trebuie să mă împac.
Am auzit că multă lume a trăit timp de câţiva ani în New York şi totuşi nu au făcut niciodată un tur pe la Empire State Building, în timp ce mulţi vizitatori străini sunt chiar familiarizaţi cu locul. Tot aşa şi tu ai o adresă fizică, în timp ce sunt poate capabil să indic câteva structuri psihice şi psihologice foarte ciudate şi miraculoase din sistemul realităţii tale, pe care le-ai ignorat.
Sper, foarte sincer, să pot face mai mult decât atât. Sper să te iau într-un tur printre nivelele realităţii tale care îţi sunt disponibile, şi să te călăuzesc într-o călătorie prin dimensiunile structurii tale psihologice – să deblochez toate zonele conştienţei tale, de a căror existenţă eşti relativ inconştient. Sper prin urmare, nu doar să-ţi explic aspectele multidimensionale ale personalităţii, ci să ofer fiecărui cititor şansa de a zări câteva imagini ale identităţii sale, care este mult mai complexă.
Calm: Poţi lua o pauză.
22:07. Jane a ieşit foarte uşor şi repede din transă. Nu ştia nimic, a spus ea, despre ritmul ei, dacă e încet sau rapid, sau de perioada de timp care s-a scurs. Spunea că a avut impresia că materialul lui Seth este puternic condensat şi direcţionat către cititor, că el încearcă să-şi expună ideile cât se poate de clar şi concis.
Jane îmi spunea că s-a simţit foarte obosită pe parcursul acestei şedinţe. Am reluat munca în acelaşi ritm la 22:29.
Sinele pe care îl cunoşti este doar un fragment din întreaga ta identitate. Aceste fragmente de sine nu sunt înşiruite împreună, totuşi, ca mărgelele pe o sfoară. Sunt mai degrabă ca foile de la o ceapă, sau ca feliile unei portocale, toate conectate prin aceeaşi vitalitate şi crescând în diverse realităţi, în timp ce răsar de la aceeaşi sursă.
Nu compar personalitatea cu o ceapă sau cu o portocală, dar vreau să accentuez că, precum aceste lucruri se dezvoltă din interior spre exterior, tot aşa procedează fiecare fragment al sinelui întreg. Tu observi aspectele exterioare ale obiectelor. Simţurile tale fizice îţi permit să percepi formele exterioare la care apoi reacţionezi, dar simţurile tale fizice te forţează într-o anumită măsură să percepi realitatea în acest fel, iar vitalitatea interioară din materie şi formă nu este atât de aparentă.
Pot să-ţi spun, de exemplu, că există conştienţă chiar şi într-o unghie, dar puţini dintre cititorii mei mă vor lua suficient de în serios încât să se oprească la mijlocul frazei şi să spună bună dimineaţa sau bună ziua celei mai apropiate unghii pe care o găsesc înţepenită într-o bucată de lemn.
Fără doar şi poate, e adevărat că atomii şi moleculele din unghie posedă propriul tip de conştienţă. Atomii şi moleculele conţinute în paginile acestei cărţi sunt, de asemenea, conştiente în cadrul nivelului lor. Tot ce există – o piatră, un mineral, o plantă, un animal sau aer – este plin de o anume conştienţă, specifică fiecăruia. Aşadar te afli în mijlocul unei agitaţii constante de vitalitate, a unei forme de energie conştientă, şi voi înşivă sunteţi compuşi fizic din celule conştiente care poartă în ele realizarea propriei lor identităţi, care cooperează de bună voie pentru a forma structura corporală care este corpul vostru fizic.
Spun, bineînţeles, că nu există moartea materiei. Nu există obiect care să nu fi fost format de către conştienţă, şi fiecare conştienţă, indiferent de gradul ei, să nu se fi bucurat de senzaţii şi creativitate. Nu poţi înţelege cine eşti dacă nu înţelegi aceste noţiuni.
De dragul convenţiei, închizi multitudinea de căi de comunicare interioară pe care le oferă până şi cea mai neînsemnată părticică a trupului tău, deşi, în calitate de creatură fizică, eşti într-o anumită măsură un fragment din alte conştienţe. Nu există limitări ale sinelui. Nu există limitări ale potenţialului său. Pauză. Totuşi, poţi adopta limitări artificiale datorită propriei ignoranţe. Poţi să te identifici, de exemplu, doar cu egoul exterior şi să te deconectezi de la abilităţile care fac parte din tine. Poţi nega, dar nu poţi schimba faptele. Personalitatea este multidimensională, deşi multă lume îşi ascunde capul – în sens figurat spus – în nisipul existenţei tridimensionale şi pretinde că nu există nimic mai mult.
Cu umor: Prin această carte sper să extrag unele capete din
nisip.
Pauză lungă. Putem încheia şedinţa dacă vrei.
„Vom lua o pauză“. De la 22:59 la 23:10
Acum: Vom termina în curând Capitolul 1. Amuzat: Ce spun acum nu face parte din carte.
Nu intenţionez să subestimez egoul exterior. Dar tu l-ai supraestimat. Nici nu i-a fost recunoscută adevărata natură.
Pag. 31 – 43
A apărut în: 2012-11